Cesta k lepším týmovým výsledkům

Smyslem existence pracovních týmů je dosahovat určitých výsledků. Každý tým v sobě má potenciál, jak uspět. Otázkou zůstává, co má dělat vedoucí týmu, aby jej dokázal plně využít. Základním předpokladem týmového úspěchu je jasně vymezený cíl. Členové týmu by si neměli nic domýšlet nebo váhat v tom, co se od nich očekává. Dalším krokem je pak vytvoření plánu. Držte se zásady, že neschopnost plánovat je plánováním neschopnosti. Pak pokračujte následujícími kroky:

- Rozdělte plán do dílčích částí. Z psychologického hlediska se náročné plány zdají lidem nesplnitelné. Je proto třeba rozčlenit je do menších, postupných kroků. Ani maratónci neběží celý maratón hned napoprvé.

- Začněte uznávat úsilí. Je příliš snadné projevit uznání pouze za výsledek. Uvědomte si, že úspěšný výsledek je výsledkem mnoha jednotlivých kroků. Když je dokážete ocenit, lidé neztratí motivaci.

- Podporujte inovativnost a kreativitu. Žádný tým nedosáhl něčeho významného bez posouvání hranic a norem.

- Přijímejte všechny příspěvky. V každém týmu jsou přirození extroverti i tišší, introvertní členové. Vůdce by si měl být jist, že nevnímá jen ty nejhlasitější a umožňuje přispět všem.

-kk-

Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com