Chcete opravdu získat více času? Pomůže mindfulness

Zdá se, že hektické tempo moderního života nutí lidi zůstat aktivními za každou cenu. Říkáme si, že čas zpomalit budeme mít, jakmile dosáhneme určitého magického okamžiku, který nám umožní odpočinek. Tento okamžik však jaksi nikdy nepřichází. Co s tím? Pomoci získat více času (nejen) pro účely odpočinku vám může technika zvaná mindfulness neboli schopnost být tady a teď.

Ilustrační snímek

Následující rady zveřejnil server trainingzone.co.uk.

1. Dejte se do toho hned

Nečekejte, až se někdy v budoucnu objeví ten pravý okamžik: žijte v přítomnosti a sledujte své přirozené instinkty.

2. Vyčistěte svou mysl

Najděte způsob, jak se odpojit od opakujících se problémových myšlenek, které se objevují ve vaší mysli. Není možné zabránit tomu, aby se opakovaly. Důležité proto je přijmout jako fakt, že jsou to pouhé myšlenky, které samy o sobě nejsou skutečností.

3. Žijte v přítomnosti

Toto doporučení vychází z předchozího bodu. Snaha vyřešit fiktivní problémy budoucnosti vás jen zneklidňuje a odvádí od řešení důležitějších otázek v současnosti. Uvědomte si, vaše obavy z budoucnosti se nikdy nemusejí naplnit. Stejně tak nemá žádný smysl trápit se tím, co se stalo v minulosti, protože není způsob, jak to změnit.

4. Buďte sebevědomí

Sledujte se během své každodenní rutiny. Snažte si uvědomit své pocity, držení těla, vše, co prochází vaší myslí, a jak byste to všechno chtěli mít.

5. Pracujte s vědomím tady a teď

Učte se převzít kontrolu nad vlastními myšlenkami v situacích, které zpravidla vyvolávají stres, jako je například uvíznutí v dopravní zácpě nebo čekání na zpožděné dopravní spojení. Zaměřte se na své tělo a co se děje pokaždé, když uděláte drobný pohyb například paže nebo nohy. Pak se zaměřte na pamětihodnosti, zvuky a vůně v okolí. Dříve nebo později se vaše mysl začne toulat jinam. Jakmile si to uvědomíte, zakročte a vraťte své myšlenky opět do bezprostředního okolí.

-kk-

Zdroj: Training Zone - britský portál o vzdělávání dospělých
Zobrazit přehled článků ze zdroje Training Zone