Čím pestřejší tým, tím lepší spolupráce

Každý člen týmu v něm zastává nějakou roli, většinou několik. Na základě jejich uvědomění si mohou šéfové zlepšit spolupráci. Zaměstnanec, který vyniká ve spolupráci, nemusí být dobrým šéfem. Ten, kdo má sklon své okolí řídit, nebude podávat velký výkon, bude-li muset každý krok probírat s kolegy.

Týmové role se nejčastěji dělí podle anglického profesora týmového managementu Mereditha Belbina:

- Předseda (Vedoucí). Řídí tým, vede ho ke společnému dosažení cíle, a to i v případě, že nemá žádnou formální funkci. Sám s originálními nápady nepřichází, ale správnými otázkami umí nechat vyniknout kolegy.

- Navrhovatel (Režisér). Nápadům se snaží dát společný řád. Povzbuzuje tým k akci, je impulzivní a dominantní.

- Inovátor (Chrlič, Nápadník). Do týmu vnáší nové nápady. Ty sice nejsou nijak rozpracované, ale podněcují diskusi, v níž je rozvinou jiní členové týmu. Založením je individualista.

- Upozorňovatel (Rejpal). Opak inovátora, s nápady nepřichází, ale analyzuje ty ostatních. Někdy se označuje za nejobjektivnějšího člena týmu.

- Organizátor (Tahoun). Není příliš flexibilní, ale sleduje cíle, které si tým stanoví.

- Objevovatel (Shánil). Nápady, postřehy a klíčové informace přináší z venku. Je optimistický, přátelský a společenský, využívá svých komunikačních dovedností a kontaktů k prosazení týmu.

- Podporovatel (Hasič). Má zájem o druhé, vyhýbá se střetům a soupeření.

- Dokončovatel (Dotahovač). Dbá na dodržování plánů, povzbuzuje druhé. Projevuje se jako puntičkář, proto nebývá v týmu příliš oblíbený.

-hp-

Zdroj: iDNES.cz - přední český zpravodajský portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje iDNES.cz