Co nedělat při práci z domova

Každý, kdo vyzkoušel práci z domova, ví, že to není procházka růžovou zahradou (nebo vysedávání u televize). Je to stejně náročné jako práce v kanceláři. Největší rozdíl je v tom, že vám nikdo nevěří, když řeknete, že jste vytížení. Dosáhnout rovnováhy při práci z domova je obtížné. Článek proto shrnuje základní body, na které byste si měli dát pozor.

- Nenechávejte svou práci bez dohledu. Domácí zvířata, děti nebo škodolibí spolubydlící by vám pak mohli přidělat starosti od zničení důležitých dat až po zasílání „vtipných“ e-mailů vašim nadřízeným.

- Nemluvte s lidmi o tom, že pracujete z domova. Samozřejmě by o tom měli vědět nadřízení a nejbližší kolegové. Je však již něco jiného, když vaší přítomnosti doma bude zneužívat například „zaneprázdněný“ soused, který po vás bude chtít vyvenčit své psy.

- Nezapomínejte na základní opatření. Zajistěte si potřební pracovní pomůcky a materiál.

- Dejte lidem své telefonní číslo domů. Klientům a kolegům sdělte své domácí telefonní číslo nebo číslo mobilního telefonu. Nebojte se však vypínat telefon v době, kdy nepracujete.

- Pamatujte na svou kariéru. Počítejte s tím, že při práci doma vám mohou uniknout možnosti povýšení a rozvoje kariéry. Chcete-li postoupit, měli byste alespoň částečně docházet do kanceláře.

- Neztrácejte koncentraci. Práce z domova je dobrou příležitostí, jak se zbavit kancelářských vyrušení. Produktivní však můžete být jen tehdy, pokud nebude podléhat pro změnu těm domácím.

- Nesoustřeďte se na práci příliš. Dopřejte si například přestávku na oběd.

-kk-
Zdroj: The Times Online - stránky prestižního britského deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Times Online