Dovolená může mít různé podoby

Ne každý si může dovolit týdenní či čtrnáctidenní dovolenou, i když je to samozřejmě žádoucí. Důvodem může být přílišné vytížení, obava ze ztráty zaměstnání či nedostatek peněz. Pokud je to i váš případ, nemusí to být tak zlé, jak to na první pohled vypadá. Nabízí se různé alternativy tradiční dovolené, které vám přinesou tytéž výhody – odpočinek a načerpání nové energie pro další práci. První takovou alternativou je kratší dovolená, například prodloužený víkend. Vzít si volný pátek a pondělí většinou nebývá problém.

Odpočívejte každý den

Psychologové doporučují věnovat se věcem, které nás baví, každý den – nečekat až na dovolenou. Výrazně pomáhá, pokud vykonáváme i zaměstnání, které nás baví. Jestliže si nemůžeme dovolit fyzickou dovolenou, měli bychom si zajistit alespoň dovolenou duševní.

Můžete být i doma, ale odpojte se

Dovolená nemusí nutně znamenat ani opouštění domu. Strávit ji můžete i v okolí svého bydliště. Je to levnější a také méně náročné na běžné stresy spojené s cestováním. Ať už však svou dovolenou budete trávit kdekoli, snažte se skutečně odpojit od práce. Používání přenosných počítačů či mobilních telefonů omezte na nezbytné minimum.

-kk-

Zdroj: HotJobs.com - pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje HotJobs.com