Dovolené místo propouštění? Raději ne

V novinách dnes stále čteme o tom, jak organizace zavádějí dovolené, aby ušetřily náklady a vyhnuly se propuštění. To může vypadat jako dobrý nápad, ale také skončit nulovými úsporami nákladů a způsobit větší zmatek, než je jejich hodnota. To je alespoň názor Johna Sullivana, světově proslulého poradce v oblasti řízení lidských zdrojů a současného profesora managementu na San Francisco State University.

Podle Sullivana používají firmy dovolené místo propouštění, protože jim chybí odvaha podívat se zaměstnancům do očí a předat jim výpověď. Klíčem k efektivnímu programu úspory nákladů na mzdy je podle něho určit jednotlivce, kteří vzhledem ke svým platům poskytují firmám nejnižší hodnotu. Připomíná, že manažeři jsou placeni za složitá rozhodnutí, nikoli za to, aby se jim vyhýbali. Problémy těchto dovolených shrnuje v následujících bodech:

- Pochybné úspory nákladů. Dovolené ušetří mnohem méně peněz než propuštění. I když zaměstnanci v rámci těchto dovolených pobírají jen sníženou nebo žádnou mzdu, benefity, náklady na pracovní vybavení, provoz kanceláří atd. zůstávají. Organizace s nepřetržitým provozem musejí navíc vyplácet přesčasy pracujícím zaměstnancům nebo najímat nákladné náhrady na smluvní dohody.

- Objem práce neklesá. To, že zaměstnanec nechodí do práce, neznamená, že jeho práci bude dělat někdo jiný. Práce se naopak hromadí, než se vrátí z dovolené. Výsledkem je to, že bude mít stejný objem práce, který bude muset vyřídit v kratším čase. To způsobuje větší stres, delší čekací doby pro zákazníky a více chyb.

- Nejvýkonnější zaměstnanci si zaslouží více. Zacházet se všemi zaměstnanci stejně může působit spravedlivě, ale není to spravedlivé vůči těm nejlepším. Kdybyste měli na výběr, zda na dovolenou pošlete Tigera Woodse nebo Homera Simpsona, poslali byste je oba? Nechcete mít na pracovišti každý den ty nejlepší?

- Zmatek. Většina organizací nedokáže adekvátně vysvětlit, proč jsou dovolené potřeba ani potvrdit, že se tato situace již nebude opakovat. Jak mluvení o dovolených, tak i jejich skutečné zavedení, je pro zaměstnance vždy vyrušením. Obojí způsobuje stres a strach, ale také fámy a pomluvy na pracovišti.

- Nejde o krátkodobé řešení. I když jsou dovolené prezentovány jako krátkodobé řešení, výzkumy a praxe potvrzují, že v radě případů nezabrání propouštění.

- Rozzlobení zákazníci. Snížení počtu zaměstnanců rozčiluje zákazníky. Snížíte sice jejich služby, ale ne jejich platy. Na konkurenčním trhu zákazníci buď nemohou, nebo nechtějí čekat, a tak přejdou k někomu, kdo má dostatek personálu.

- Horší kvalita produktů. Snížení počtu zaměstnanců ovlivňuje také kvalitu produktů. Když pošlete své nejlepší lidi na dovolenou, můžete očekávat zvýšení počtu chyb a nehod, což poškodí image vaší značky.

- Inovace. Jestliže vaše organizace vyžaduje neustálé inovace, aby si udržela konkurenceschopnost, jsou dovolené špatným řešením. Vyrušení a nejistota, kterou to způsobí, zničí inovoativního ducha ve vaší společnosti téměř okamžitě.

- Hledání zaměstnání. Nejistota způsobená tímto krátkodobým řešením přivede vaše zaměstnance k tomu, že si začnou hledat nové zaměstnání. Budou hledat i v pracovní době, což vám opět sníží produktivitu.

- Poškození náboru. Kvůli zveřejněným dovoleným si potenciální uchazeči o práci u vás dobře rozmyslí, zda se k vám přidat. Také vaši zaměstnanci vás nebudou doporučovat svým známým. To vše poškodí váš image dobře řízené organizace.

- Týmová práce. Termíny dokončení projektů se kvůli dovoleným nezmění. Vzhledem k tomu, že některé programy dovolených umožňují zaměstnancům vybírat si volno v různou dobu, poškodí to týmovou práci. Dramaticky se to dotkne zejména projektů, které vyžadují přítomnost všech členů týmů.

- Soudní spory. Řada dovolených může vyústit v soudní spor vedený zástupci odborů. Náklady na takový spor mohou výrazně překročit úspory z dovolených.

- Rozvrhování. Dovolené jsou noční můrou manažerů, kteří je rozvrhují. Pokud si zaměstnanci mohou dobu své dovolené vybírat sami, objem času potřebný pro rozvrhování tak, aby se zachovala spokojenost i výkonnost zaměstnanců, bude enormní.

-kk-

Zdroj: ERE.net - přední světová online komunita pro odborníky z oblasti náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje ERE.net