Etiketa popíjení s kolegy

Na konci náročného dne může být příjemné zajít si s kolegy na skleničku. Popíjení s kolegy však není totéž jako popíjení s přáteli o víkendu. Bez ohledu na to, jak neformální je kultura vašeho pracoviště, se vaše jednání bude vždy odrážet na vaší profesionální pověsti. Jaké chování je tedy vhodné? Článek sestavil stručný přehled společenského chování při akcích s kolegy.

Základní pravidlo zní: Chovejte se, jako byste byli stále v kanceláři. Nestanete se tak terčem zítřejších vtipů. Také k šéfovi se stále chovejte jako v kanceláři. To, že spolu sedíte u piva, ještě neznamená, že jste přátelé. Nepřekračujte meze. Zajít s kolegy po práci na skleničku je v pořádku, zavírat s nimi bar nikoli. Pokud se přesto rozhodnete zůstat s kolegy v baru až do poslední chvíle, dávejte si pozor, abyste se dokázali vyhnout následujícím problémům:

- Bez ohledu na hladinu alkoholu v krvi neflirtujte s kolegy.

- Neopíjejte se. Začněte-li cítit, že jste vypili příliš, raději si zavolejte taxi.

- Omezte pomluvy na minimum. Mějte na paměti, že posíleni alkoholem můžete mluvit hlasitěji než obvykle.

- Na nikoho neútočte – slovně ani fyzicky.

- Myslete na důsledky. Ať už se během popíjení stane cokoli, budete s tím muset druhý den pracovat. Pokud se obáváte, že sami nepoznáte, kdy máte dost, požádejte důvěryhodného kolegu, aby vás včas upozornil.

-kk-

Zdroj: HR People - on-line komunita pro odborníky na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR People