EU stále aktivnější v boji za větší zastoupení žen ve vedení firem

Evropská unie chce do pěti let dosáhnout ztrojnásobení počtu žen v nejvyšším vedení firem. Uvedla to eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová. Na semináři pořádaném Evropským institutem pro rovnost pohlaví (EIGE) se sídlem v litevském Vilniusu shrnula současnou situaci s tím, že dnes ženy zastávají jen každé desáté místo v nejvyšším vedení veřejně obchodovatelných společností, přestože představují 60 procent absolventů univerzit. Informoval o tom portál EUBusiness.com.

V roce 2020 až 40 procent žen v ředitelských křeslech

„Mým cílem je 30 procent žen ve vedení velkých firem v roce 2015 a 40 procent v roce 2020,“ zopakovala Viviane Redingová na tiskové konferenci a dodala, že teprve pak to bude silný symbol, aby i ostatní ženy viděly, že mohou dokázat totéž. Na jaře se che sejít s výkonnými řediteli velkých evropských firem, aby s nimi diskutovala o možnostech realizace svého plánu.

Rovnost pohlaví v EU bude sledovat EIGE

Pomoc očekává Redingová také od institutu EIGE, který byl otevřen letos v létě. Jeho cílem je sbírat data potřebná k vytvoření silné evropské politiky rovnosti pohlaví za účelem boje proti diskriminaci včetně rozdílů v platovém ohodnocení mužů a žen, které dnes představuje průměrných 18 % ve prospěch mužů. Na základě výzkumné práce EIGE pak bude sestaven tzv. EU Gender Index, který bude měřit postup směrem k rovnosti pohlaví ve všech 27 zemích Evropské unie.

-kk-

Zdroj: EU Business - britský portál o Evropské Unii
Zobrazit přehled článků ze zdroje EU Business