Firemní kurát už stojí u vrat

V současné době již alespoň v USA není výjimkou přítomnost duchovních na pracovištích. Zástupci různých církví přicházejí do firem na pozvání zaměstnavatelů, kteří projevují zájem o své pracovníky, aby jim tak pomohli od každodenního stresu. Pro zaměstnance je podle nich důležité vědomí, že je jim někdo v takových situacích k dispozici. Když mohou s někým prodiskutovat své osobní problémy, v práci jsou produktivnější.

Kritici pobytu duchovních na pracovišti oponují, že tito lidé přecházející mezi stoly zaměstnanců mohou rušit zaběhlé postupy a vytvářet nepřátelské pracovní prostředí pro ty, kteří si jejich přítomnost nepřejí. Zástupci církví, kteří nabízejí své služby firmám naopak tvrdí, že se nesnaží násilně prosazovat víru, ale váží si každého člověka a nabízejí pomoc. Je to podle nich efektivnější než tradiční asistenční programy pro zaměstnance.

Firemní duchovní většinou navštěvují pracoviště jednou týdně a nabízejí zaměstnancům možnost naslouchat jejich osobním problémům, které se nejčastěji týkají manželských a rodinných neshod, alkoholu, drog nebo finančních a právních záležitostí. Zaměstnanci přitom mohou duchovního kdykoli kontaktovat telefonicky a domluvit si individuální schůzku. Služby duchovních, pro představu, stojí v USA 800 až 6000 dolarů (v závislosti na velikosti firmy).

**Datum vydání:** XI/2003
Zdroj: Chicago Tribune - webové stránky amerického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje Chicago Tribune