Flexibilita, půl zdraví

Výzkum americké Wake Forest University School of Medicine zjistil, že zaměstnanci s pružnou prací si udržují zdravější návyky v rámci svého životního stylu. Výzkumníci analyzovali tzv. hodnocení zdravotních rizik (HRA), sestavené zaměstnanci jedné velké nadnárodní farmaceutické společnosti, která významně podporuje pružná pracovní opatření (např. zhuštěný pracovní týden, pružnou pracovní dobu, sdílení pracovních úvazků nebo práci na dálku).

Zkoumané hodnocení připravili zaměstnanci s různou odpovědností, od manažerů, přes administrativní pracovníky až po výrobní dělníky. Mělo tedy větší vypovídací hodnotu než názor pouze z vyšších míst. Analýza dat probíhala tak, aby mohla určit chování v rámci životního stylu různých zaměstnanců s různými možnostmi využití pružných opatření po dobu jednoho roku. Soustředila se na četnost fyzických aktivit, angažovanost v programech pro řízení stresu, účast na vzdělávání o zdraví, zdravé návyky při spánku a individuální hodnocení celkového životního stylu.

Výsledky ukázaly, že téměř veškeré zdravé chování, které bylo zkoumáno, je spojeno s tím, jak zaměstnanci vnímají svou pružnost v práci. I když je potřeba dalšího, hlubšího výzkumu v této oblasti, výzkum upozornil na to, že programy pružných pracovních opatření a širší závazek firem vůči zdraví zaměstnanců může pomoci prosazovat pozitivní životní návyky.

-kk-
Zdroj: HRM Guide - informace pro manažery HR
Zobrazit přehled článků ze zdroje HRM Guide