Globální krize citelně zasáhne HR

Globální ekonomické krize v příštím roce výrazně postihne oddělení lidských zdrojů. To je závěr právě zveřejněné studie mezinárodní konzultační organizace Hackett Group s názvem Acceleration of Globalisation. Rušit pozice v lidských zdrojích se podle ní chystají dvě z pěti světově významných firem.

Studie je založena na výzkumu 200 globálních společností, který probíhal v říjnu a listopadu. Snižování stavů v oblasti HR plánuje 40 % z nich. 12 % počítá se zmrazením náboru. Pro srovnání je zajímavá skutečnost, že pouze 35 % těchto firem plánuje rušení pracovních míst v oblasti IT a 23 % v oblasti financí.

S prohlubováním ekonomické krize se očekává posílení trendu přemisťování pozic zajišťujících transakční HR do levnějších zemí. Počet globalizovaných pracovních pozic v oblasti back-office v tisícovce největších firem světa by měl vzrůst o 359 000 pracovníků na plný úvazek v následujících dvou letech. Přibližně 15 % pracovních pozic v transakčních lidských zdrojích ve velkých firmách bude do roku 2010 zajišťováno formou offshoringu. Dnes je to 10 %.

-kk-

Zdroj: Personnel Today - portál britského magazínu a online komunita z oblasti HR
Zobrazit přehled článků ze zdroje Personnel Today