Hlavou zeď neprorazíš

Stává se vám, že přijdete s novým návrhem, jak zefektivnit vaši práci nebo fungování celého podniku, a šéf vás odmítne mávnutím ruky? Co máte v takové situaci dělat? Shrňme si názory několika odborníků.

Především je třeba si uvědomit, je-li náš návrh opravdu tak převratný, jak jsme si mysleli. Znamená to sepsat si pro a proti, zjistit, kolika spolupracovníkům se nápad zamlouvá, zamyslet se nad možným vylepšením projektu. Možná, že by jeho implementace stála moc peněz, možná právě teď není ten správný čas, možná náš návrh nezapadá plně do konceptu podniku nebo by mohl ohrozit jeho dobré jméno. Než to zkusíte znovu, dobře si ujasněte, jak zodpovíte potencionální dotazy, týkající se projektu samotného. Navrhněte šéfovi, aby se na vašem projektu spolupodílel.

Může se ale stát, že ani podruhé neuspějeme. V takovém případě bychom si měli odpovědět na základní otázky a teprve potom jednat. Stojí nám onen návrh skutečně za vleklý konflikt s nadřízeným nebo jiné problémy? Vysvětlili jsme problém dost jasně? Nechovali jsme se nevhodně? Má nový návrh skutečně nějaký přínos pro firmu? Pokud jsme na jedinou otázku odpověděli záporně, bude podle odborníků bezpečnější od projektu prostě upustit. V opačném případě někdy stačí vybrat si pro svou prezentaci vhodnější dobu.

**Datum vydání: I/2002**
Zdroj: HumanResources.com - kanadský portál pro zaměstnance i zaměstnavatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje HumanResources.com