Hrozí vašim zaměstnancům vyhoření? 5 věcí, které můžete udělat

Některé pracovní obory jsou známé tím, že zaměstnanci čelí zvýšeným rizikům syndromu vyhoření. Stejně tak platí, že některé společnosti mají statisticky větší pravděpodobnost vyhoření svých zaměstnanců, než jiné. Na vině může být celá řada faktorů, ale pravdou je, že vyhoření je problémem jak pro pracovníka samotného, tak i pro jeho zaměstnavatele. Zde je pět věcí, které můžete ze strany personalisty udělat, abyste snížili u vašich zaměstnanců riziko syndromu vyhoření.

Ilustrační snímek

Tento seznam přinesl server HR Morning.

Snižte nátlak na zaměstnance

Nejčastějším důvodem vyhoření jsou příliš vysoké nátlaky na zaměstnance. Nepřetěžujte pracovníky, neglorifikujte workoholismus a nabídněte zaměstnancům možnost efektivně skloubit pracovní a osobní život.

Dejte pracovníkům rozhodovací pravomoci

Vyhoření má často kořeny ve frustraci a pocitu méněcennosti. Dejte pracovníkům najevo, že si vážíte jejich názoru, a dejte jim dostatečné rozhodovací a exekutivní pravomoci, aby se necítili pouze jako roboti bez vlastního uvažování.

Oceňujte pracovníky

Oceňování zaměstnanců je důležité. A to nejen to finanční, ale i čistě verbální nebo nefinanční. Jednoduše je nutné veřejně oceňovat dobře odvedenou práci i snahu.

Podpořte komunitu

Lidem se lépe pracuje a více snáší stres, pokud se cítí jako součást jednoho týmu. Podpořte komunitní cítění ve vaší firmě různými neformálními akcemi, team-buildingy a jinými stmelovacími aktivitami.

Nastavte kulturu spravedlnosti

Ve vaší firmě se nesmí nikdo cítit odstrkovaný. Odstraňte jakékoliv tendence diskriminace jednotlivců i skupin či pohlaví.

 

-mm-

Zdroj: HR Morning - americký portál pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Morning