Humor s mírou

Humor na pracovišti může mít příznivý vliv. Ne každý humor je ale přijatelný. Jak tedy zavést vhodný humor do každodenní seriózní práce a nedotknout se při tom nikoho ze zaměstnanců ani nepoškodit firmu?

Humor dokáže dát lidem výjimečný pocit. Podporuje morálku, snižuje stres a usnadňuje budování týmů. Potřeba budovat blízké vztahy dnes stoupá díky práci na dálku a geograficky rozptýleným kolegům. Moderní komunikační technologie v tom mohou pomoci. Kolegové si například mohou posílat fotografie nebo zvukové soubory. Příležitostí, které nabízejí prostor pro humor, je na pracovišti mnoho. Od narozenin, svátků a různých výročí až po úspěšně dokončené projekty. Osvědčené jsou také ceremoniály, při nichž zaměstnanci dostávají ceny za různé své úspěchy.

Důležité je ale mít na paměti, že humor jednoho člověka může být pro druhého horor. Každý považuje za vtipné něco jiného. Vyvarujte se proto například vtipů, které by druzí mohli považovat za sexuální obtěžování. Efektivnější, než dělat si legraci z druhých, je umět se zasmát sami sobě. Ukazuje to navíc ostatním, že máte zdravý pohled na svět a neberete se příliš vážně. Nedělejte si ale ze sebe legraci stále, s přílišným užíváním přestává být takový humor humorem.

Během propouštění nebo jiných omezení ve firmě může být na místě tzv. šibeniční humor. Ve většině situací však platí snažit se spíše o pozitivní humor, který povzbudí.

-kk-

Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher