Instant Messaging v práci - ano či ne?

Instant Messaging (bezprostřední komunikace pomocí zpráv rozesílaných komunikačními programy) je moderní technologie, která si získává stále více příznivců díky své rychlosti, neformálnosti a jednoduché obsluze. Využívá se jí také na pracovištích, což je chváleno i odsuzováno. Některé firmy považují Instant Messaging za dar, který jim přináší vyšší produktivitu, jiné mu naopak přičítají ztrátu produktivity, odrazování zaměstnanců od práce a nutnost vývoje firemní politiky pro využívání této služby.

Z nedávných studií vyplývá, že Instant Messaging využívá v práci celá třetina Američanů. Zůstává tak v kontaktu s rodinou a přáteli, ale i kolegy z firmy a mluví jen o výhodách neustálé možnosti vzájemné komunikace. Některé firmy se rozhodly limitovat počet zpráv zasílaných zaměstnanci, jiné Instant Messaging zcela zakázaly. Velký počet firem v něm však vidí výhodu. Určité výhody zde spatřují i psychologové, kteří hovoří o nižší psychologické ceně mezilidské komunikace.

Někteří zaměstnanci otevřeně přiznávají, že služba Instant Messaging pomohla zlepšit jejich vzájemné vztahy s kolegy ze zaměstnání. Poslat e-mail by jim trvalo například 10 minut, díky Instant Messaging však mohou pracovní problémy řešit okamžitě a s kolegy o nich diskutovat v reálném čase. Firmy však i takových případech mnohdy považují využívání této služby za protest zaměstnanců proti zákazu rozesílání osobních e-mailů. Pravda je taková, že Instant Messaging může firmám pomoci, ale nemusí. Záleží na konkrétním přístupu a konkrétních lidech.

**Datum vydání:** III/2003
Zdroj: HR-next - portál pro odborníky na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR-next