Jací zaměstnanci by měli pracovat z domova?

Ilustrační snímek

Nedávné rozhodnutí společnosti Yahoo zrušit možnost zaměstnanců pracovat z domova podnítilo vlnu diskusí o tom, zda je práce na dálku pro firmy přínosná, nebo ne. Většina komentářů, které se objevily v odborných médiích nebo v internetových diskusích nepovažuje úplné zrušení práce na dálku za dobrý nápad. Geoffrey James na serveru Inc.com například vymezil pět kategorií zaměstnanců, kteří by měli pracovat z domova co nejčastěji. Pokud by se totiž vyskytovali v kanceláři, pouze by svým chováním snižovali produktivitu všech ostatních.

"Upíři"

Tito zaměstnanci vysávají energii z celého pracoviště. Jsou to maximální pesimisté. Vždy mají důvody, proč něco nebude fungovat a dlouhé seznamy problémů, které je třeba okamžitě řešit. Budou-li pracovat na dálku, jejich schopnost otrávit všechny ostatní se sníží.

"Sopky"

Tito zaměstnanci působí lhostejně, ve skutečnosti však v sobě hromadí své frustrace a jednoho dne propadnou obřímu hysterickému záchvatu. Budou vybuchovat, i když budou pracovat na dálku. Jen málokdo však opakuje hysterické výlevy do telefonu či e-mailu víckrát než jednou.

"Falešní přátelé"

Tito zaměstnanci se tváří, jako by byli na vaší straně, ve skutečnosti však sabotují vše, co děláte. K tomu, aby vám ukázali své „přátelství“ a skryli své skutečné nepřátelství využívají fyzickou blízkost a přesvědčivé výrazy obličeje. Pokud s vámi komunikují na dálku, odhalíte jejich skutečné záměry mnohem snadněji.

"Paraziti"

Tito zaměstnanci sledují, kde ve firmě vznikají populární nápady a snaží se, aby to vypadalo, že jsou to jejich nápady. Při práci na dálku mají méně příležitostí přivlastňovat si práci jiných.

"Trosky"

Tito zaměstnanci vysvětlují své pracovní neúspěchy problémy ve svém soukromém životě. Nejprve pro ně máme pochopení, brzy však zjistíme, že mají spíše nadání pro dramatické umění než skutečné problémy. Práce na dálku jim dá možnost, aby si své osobní problémy řešili doma.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com