Jak elegantně přijmout zpětnou vazbu

Zajímá vás, jak ostatní hodnotí vaši práci? Možná vám to chtějí říci, ale bojí se. Usnadněte jim situaci – když budou cítit, že jejich zpětnou vazbu oceníte, nebude to pro ně tak těžké. Nezapomeňte, že pozitivní přijetí zpětné vazby je vždy krokem k dalšímu rozvoji. Co je tedy důležité?
* Asi každý má tendenci se kritice bránit, je však lepší tuto obranu ovládnout. Pomoci může například hluboký nádech a pomalý výdech. Jestliže totiž ostatní cítí, že se jim bráníte, s vyjádřením zpětné vazby váhají. Snažte se také druhého podpořit tím, že využijete pozitivní řeči těla a zaujmete vstřícný fyzický postoj.
* Shrňte vše, co uslyšíte. Váš protějšek se chce ujistit, že jste správně porozuměli všemu, co vám sdělil. V případě nejistoty se zeptejte. Ptejte se také na konkrétní příklady související se zpětnou vazbou.
* To, že vám někdo poskytuje zpětnou vazbu, neznamená, že musí mít nutně pravdu. Lidé vidí, co děláte a interpretují si to po svém, na základě svých zkušeností. Z tohoto důvodu si poskytovanou zpětnou vazbu také ověřte u ostatních. Nezapomeňte také, že jste to jen vy, kdo rozhoduje, co se zpětnou vazbou dál.
Zdroj: About HR - část amerického portálu About.com pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje About HR