Jak jednat s problémovými kolegy

Konflikty mezi kolegy jsou přirozené. Když máte problémového kolegu, těžko jej změníte, můžete se však naučit lépe s ním jednat. Nejdůležitější je nejprve určit, s jakým typem problémového kolegy máte tu čest.

- Tyran. Je útočný, konfrontační, vyčítá a zastrašuje. Myslí si, že má vždy pravdu a propadá hněvu, narazí-li na odpor. Efektivní jednání s tyranem proto vyžaduje, abyste se za sebe dokázali postavit bez boje. Při každé interakci udržujte oční kontakt a buďte připravení být přátelští. Jednejte s ním vsedě, aby neměl pozici fyzické dominance.

- Zuřivec. Křičí a propadá výbuchům hněvu. Má sklon obviňovat a podezřívat druhé. Nejlepší je jednat s ním v klidu. Dejte v klidu najevo, že jej berete vážně, ale takové chování je pro vás nepřijatelné.

- Všeználek. Má vždy pravdu. Netoleruje nesouhlas a opravy, takže je špatným týmovým hráčem. Při jednání s ním se ujistěte, že jste se dobře připravili.

- Domnělý všeználek. Chová se jako expert, kterým není. Pro jednání s ním si připravte fakta a předložte mu je jako alternativu, kterou bude moci přijmout, aniž by si připadal, že nevypadá chytře a důležitě.

- Reptal. Ve všem vidí chybu a neustále si stěžuje. Poslouchejte jej a projevte pochopení pro to, co říká. Není třeba souhlasit nebo se omlouvat. Sdělujte fakta bez komentářů a omluv a rychle přecházejte k řešení problémů.

- Negativista. Je to extrémní případ pesimismu a hořkosti. Má tendenci rychle shazovat druhé. Při jednání s ním je proto důležité nenechat se strhnout negativitou. Nehádejte se, pouze sdělujte svůj pohled.

-kk-

Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com