Jak poznat a zlepšit slabé vůdcovství?

V obtížných dobách není třeba zdůrazňovat důležitost silných a důvěryhodných vůdců. Článek proto radí, jak rozpoznat vůdce, kteří těchto kvalit nedosahují a nenechat je způsobit nepříjemné škody.

- Usilujte o prevenci, nikoli léčbu. Základem všeho je odhalovat problémy dříve, než se stanou problémy. Učte se rozpoznávat slabé vůdce včas a vyvarovat se opakování chyb.

- Řešte příčiny, nikoli projevy. Vyhýbejte se krátkodobým řešením. Hledejte příčiny vykolejení, které je třeba napravit.

- Pozor na přílišnou ostražitost. Vůdcové, kterým přílišná ostražitost brání důvěřovat druhým, nepatří mezi ty silné.

- Pozor na přílišnou teorii. Mezi projevy slabého vůdcovství patří také přílišná abstraktnost v uvažování.

- Pozor na nediskrétnost. Tendence k přílišné otevřenosti v osobních i pracovních záležitostech je dalším varovným signálem.

- Přizvěte „neutrální" hlas. Identifikace slabých vůdců je jen první krok. Následně je třeba probrat s nimi potřeby rozvoje. Pomoci vám může neutrální třetí strana.

- Hledejte dlouhodobá řešení. Pomáhejte vůdcům, aby si uvědomili svá slabá místa a hledejte specifické způsoby, jak je překonat.

- Řiďte prostředí. Důležité je, aby vaši vůdcové nebyli vystavováni určitým situacím, na které dosud nejsou připraveni.

- Vzdělávejte a komunikujte. Pečlivě uvažujte nad tím, jak rozvíjíte a přijímáte, případně povyšujete své lidi na vedoucí pozice.

- Nenechávejte situaci bez řešení. Dojde-li k nejhoršímu, kdy vůdce neustále selhává a vy to nedokážete změnit, je důležité pochopit, proč k tomu došlo a zabránit opakování. Přijměte skutečnost, že někdy je nejlepší, když se vaše cesty rozejdou.

-kk-

Zdroj: Management Today - portál britského manažerského magazínu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Today