Jak řídit čas, který nemáte

Irituje vás slovní spojení time management? Pro řadu zaneprázdněných manažerů je spíše problém, že jim už nezbývá co řídit. Vyzkoušejte tyto nápady:

- Kupte si ho! Za peníze sice nekoupíte lásku, ale čas ano! Zvažte, jak moc je váš čas cenný a kolik byste zaplatili za hodinu navíc, kterou byste mohli strávit s rodinou nebo přáteli. Můžete si zaplatit péči o domácnost, auta, daně, aj.

- Síla multi-taskingu. Pořiďte si hands free, vyřizujte hovory a můžete se věnovat zároveň více činnostem – a to nejen řízení auta. Při cestování dopravními prostředky můžete pročítat dokumenty nebo emaily - využijte čas, kdy na něco čekáte.

- Nebuďte vždy perfekcionisty. Mnoho z nás se snaží dělat všechno perfektně, a mrhá tak obrovským množstvím času. Rozlišujte, kdy něco musí být absolutně dokonalé a kdy postačí „jen“ dobrý výkon. Například vám možná trvá asi dvě hodiny napsat obchodní nebo osobní dopis. Možná píšete skvělé dopisy, ale ztratili jste hodinu, protože určitě zvládnete napsat uspokojivý dopis za poloviční čas.

- Požádejte o pomoc. Mnoho zaneprázdněných manažerů se zabývá nedůležitými úkoly, protože je chtějí sami dělat. Je opravdu nutné, abyste některé věci dělali osobně, nemohl by to vyřídit někdo jiný? Naučte se zaměřit se na takové úkoly, které vyžadují vaši osobní pozornost. Zamyslete se nad svým soukromým životem v tom samém duchu.

- Občas je dobré něco odložit. Musí se všechno opravdu udělat právě teď? Možná vám dělá problém zaměřit se delší dobu na dokončení jednoho úkolu a vyrušují vás vaše nové nápady. Když na vás přijdou tyto neodbytné myšlenky, zapište si je, místo toho, abyste na nich začali ihned pracovat.

- Naučit se říkat "ne". Je to nejdůležitější, když chcete získat pro sebe více času. Jenom protože jste požádáni, abyste něco udělali, neznamená to, že to musíte udělat. Pokud vás žádá vedoucí, vyjmenujte úkoly, na kterých již pracujete a zeptejte se, zda je nový úkol důležitější než ty stávající.

Váš čas patří jen vám. Dělejte si seznam všeho, co se od vás očekává, nebo co chcete udělat a rozhodněte, které uvedené strategie vám pomohou zvládnout lépe jednotlivé položky. Budete se cítit mnohem lépe v tom, jak využíváte svůj čas, pokud jste to vy, kdo volí, jak bude využíván.

-av-

Zdroj: Wetfeet.com - americký portál s nabídkami zaměstnání a informacemi o trhu práce
Zobrazit přehled článků ze zdroje Wetfeet.com