Jak řídit chování zaměstnanců pracujících na dálku

Ilustrační snímek

V týmu složeném z pracovníků, kteří se nevidí osobně, je logicky vyšší pravděpodobnost výskytu problematického chování. Řízení problematického chování zaměstnanců pracujících na dálku však nevyžaduje žádný zvláštní přístup, ale především pečlivé uvážení situace a silnou komunikační strategii. Pět kroků, jak dosáhnout očekávaného chování „virtuálních” zaměstnanců, shrnul server Talent Management.

1. Jasně definujte, jak očekáváte, že se vaši zaměstnanci pracující na dálku budou chovat

Pravidla přijatelného a nepřijatelného chování ke kolegům a zákazníkům poskytněte nejen ústně, ale i v písemné podobě a ideálně i prostřednictvím výukových videí.

2. Učte, jak komunikovat a rozumět mluvené i psané komunikaci

Komunikace na dálku, zvláště ta písemná, bývá často špatně interpretována. Zaměstnancům pracujícím na dálku byste proto měli poskytnout školení, jak komunikovat srozumitelně prostřednictvím e-mailu a telefonu. Upozorněte je, kdy dochází k nedorozuměním a poskytujte průběžnou zpětnou vazbu.

3. Komunikujte jasně a přímo

Zaznamenáte-li u zaměstnance pracujícího na dálku nevhodné chování, sdělte mu to jasně a přímo. Popište mu, jak jeho chování znemožňuje plnění pracovních cílů a nabídněte motivaci pro změnu. Naslouchejte a pokládejte otevřené otázky.

4. Učte, jak zacházet s větší flexibilitou

Zvyknout si na vyšší míru flexibility při práci na dálku není tak jednoduché, jak se může zdát. Nabízejte flexibilitu, ale zároveň i určitou strukturu. Především se domluvte, v jakých časových úsecích musí být daný zaměstnanec k dispozici na základě potřeb zákazníků (nikoli nadřízených).

5. Nabídněte oficiální pomoc a podporu

Zaměstnanci pracující na dálku mohou někdy potřebovat více, než jen vzdálenou podporu nadřízeného a kolegů. Ústně i písemně jim proto připomínejte, jaké další pomoci mohou využít – např. asistenční programy, wellness programy, virtuální i osobní setkání s kolegy.

-kk-

Zdroj: Talent Management - portál amerického časopisu zaměřeného na řízení talentů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Talent Management