Jak řídit Generaci Y?

Spolupráce rozdílných generací není jednoduchá. Často to působí tak, že zástupci nejmladší Generace Y nedokáží vyjít se staršími pracovníky, ve skutečnosti však chtějí nadřízené, kteří jim budou rozumět. Loňská studie mezinárodní personálně poradenské společnosti Ken Blanchard Companies, které se zúčastnilo 75 profesionálů ve věku 20 až 35 let, odhalila tři praktické strategie, jak zvýšit produkci, omezit tlak, a dosáhnout tak lepších vztahů mezi mladšími a staršími kolegy.

- Spojte cíle Generace Y s firemními cíli. Řada starších zaměstnanců má za to, že zástupci Generace Y mají slabou pracovní morálku, ve skutečnosti však nejsou líní ani neteční. Většina z nich chce dát své práci maximální úsilí, k čemuž ovšem potřebuje vidět, jak její práce odpovídá jejím vlastním cílům. Manažeři by proto měli jasně ukazovat, jak jim očekávané výsledky jejich práce pomohou.

- Seznamte se s kvalitami Generace Y. Generace Y je velmi citlivá na podceňování svých kvalit. Bez uznání a pochvaly ztrácí zájem a produktivitu. Manažeři by proto měli s mladými kolegy mluvit, aby odhalili jejich silné stránky, schopnosti a nápady. Ty by pak měli dokázat využít.

- Rozšiřujte vůdcovské postupy. Generace Y si žádá silné vůdcovství. Svou frustraci se slabým vůdcovstvím je připravena sdílet se světem pomocí internetu. Slabým vůdcovstvím myslí především tzv. mikromanagement (puntičkářský dohled ze strany nadřízených), nedostatečnou chválu, zvyšování hlasu či sabotování jejich snah.

-kk-

Zdroj: Diversity Executive - portál amerického magazínu věnovaný řízení diverzity
Zobrazit přehled článků ze zdroje Diversity Executive