Jak rozdýchat vedoucí pozici

Vedoucí pracovníci jsou stále více stresováni a hledají tak nové způsoby odreagování a odpočinku. Každý z nich přitom nalézá způsob, který mu osobně vyhovuje nejvíce. Steve Sanghi, výkonný ředitel americké společnosti **Microchip Technology**, například věnuje před obchodní schůzkou vždy několik minut dýchacím cvičením, která se naučil, když absolvoval s manželkou přípravu na porod. Nabere tak novou energii, kterou jinak načerpává i pomocí jógy, běžeckého pásu a zvedání činek. Jiní ředitelé naopak holdují adrenalinovým sportům.

Strategie pro řízení stresu nejsou technikami pro jeho naprosté odstranění, slouží pouze jako pomoc při jeho překonávání. Pomáhají stresovaným uklidnit tělo i duši a setrvat přitom ve vyrovnaném stavu. Přílišný stres vede jak známo ke zdravotním problémům a mnoha vytíženým vedoucím pracovníkům se již stal osudným. Měli by se proto naučit pravidelně odpočívat, takříkajíc vypnout.

Snížit svůj stres mohou vedoucí pracovníci několika způsoby. Základem všeho je jednoduché zavření dveří, dodržování přestávek. O takové přestávce se velmi doporučuje opustit kancelář a vyjít ven, nadýchat se čerstvého vzduchu, udělat si krátkou procházku. Důležité je pochopitelně i neklást si nesplnitelné cíle a nikdy nepřestávat myslet také na sebe. Podstatnou součástí zvládání vedoucí funkce je pak i schopnost delegovat úkoly. Žádný vedoucí pracovník nemůže veškerou práci zastat ve firmě sám.

Stresu se vedoucí pracovníci dále ubrání, pochopí-li, že stres je všudypřítomný a problémy byly a budou. Cestou z práce pak mohou mnohem snadněji běhat v parku či navštívit tělocvičnu. Někteří pak doporučují víkendové jízdy na motorce otevřenou krajinou. Většinou se shodují na tom, že stresu lze čelit pravidelným cvičením a procházkami, dodržováním spánkového režimu. To se však při rychlém životním tempu manažerů nedá vždy dodržet, což někteří důslední z nich řeší například závazkem, že denně ujdou na svých trenažérech 10 tisíc kroků. Jiným pak pomáhá při zvládání stresu víra a vědomí toho, že jejich útrapy jsou záměrem božím.

**Datum vydání:** II/2003
Zdroj: ChiefExecutive.net - americký magazín pro top manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje ChiefExecutive.net