Jak se nenechat vyhodit za vlastní názor

Projevit nesouhlas se šéfem vyžaduje odvahu. Mnozí manažeři se obávají, že by je kritika šéfových postupů mohla stát místo. Autor článku tak ze své vlastní zkušenosti nabízí několik doporučení pro to, jak se šéfem nesouhlasit a zaměstnání si zachovat. Důležité je zejména neříkat šéfovi, že nesouhlasíte s celým jeho plánem a vyhnout se častému používání ošidného slova „ale.“ Neměli byste také dávat najevo své emoce a ihned navrhovat nové dílčí řešení. Vhodné je domluvit se se šéfem na schůzce a diskusi zavést až tam.

Schůzku se šéfem, na níž chcete projevit svůj nesouhlas a představit vlastní stanovisko je dobré zahájit otázkou, čeho chce šéf svými aktivitami dosáhnout. Můžete parafrázovat informace, které jste slyšeli a snažit se získat odpověď na to, zda jsou pravdivé. Poté, co šéfovi poděkujete za informace, můžete navrhnout zveřejnění svého vlastního plánu. Plán by měl být úzce spjatý s kritickými požadavky vašeho šéfa. Nezačínejte prezentovat své myšlenky, dokud vás k tomu šéf nevyzve.

Manažer nemůže plně rozvinout svou kariéru, nebude-li mít svého šéfa na své straně. Zároveň však potřebuje důvěru a respekt také u zaměstnanců a zákazníků. Musí proto umět otevřeně komunikovat, technické znalosti a silná vůle uspět nestačí. Manažer musí umět prezentovat sám sebe, což dokáže například prostřednictvím:
- zveřejňování dosažených úspěchů,
- účasti na schůzích,
- interakcí s interními i externími zákazníky,
- získání respektu pro své myšlenky,
- požadování vysokých výkonů zaměstnanců,
- aktivní účasti ve firemním týmu.

**Datum vydání:** VII/2003
Zdroj: Career Journal Asia - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru v Asii
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal Asia