Jak se připravit na návrat z dovolené

Návrat do práce po dovolené nebývá jednoduchý. Americký psycholog Dan Baker to například přirovnává k návštěvě zubaře, které jste se vyhýbali pět let. Konzultant Robin Nolan zase mluví o „ústupu zábavy". Vedle smutné nálady jej doprovází také zvýšená podrážděnost, impulzivnost a chybějící koncentrace.

Nepatříte-li mezi ty, kteří se vracejí z dovolené odpočatí a s novou energií, držte se následujících kroků, jak si návrat do práce ulehčit.

- Naplánujte svůj návrat tak, abyste dali sami sobě určitý čas. Vraťte se například o den dříve, než jste všem řekli, že se vrátíte. Lépe se tak připravíte na návrat do kanceláře a minimalizujete pocity dezorientace. Pomoci může i návrat do práce v úterý. Nejen, že se tím vyhnete hektické pondělní atmosféře, ale budete mít i kratší týden.

- Začněte plánovat další dovolenou. Plánování dovolené v budoucnosti může být stejná zábava jako dovolená samotná. Budete se mít na co těšit.

- Zatelefonujte kolegovi. Na dovolené byste neměli přemýšlet o práci. Informovat se o nových situacích nebo projektech za vaší nepřítomnosti vám však pomůže představit si, co můžete očekávat.

- Přineste si z dovolené suvenýr a umístěte jej na svůj stůl.

-kk-

Zdroj: American Management Association - portál Americké manažerské asociace (AMA)
Zobrazit přehled článků ze zdroje American Management Association