Jak si usnadnit život na volné noze

Pracovat na volné noze je v určitém ohledu velmi příjemné. Jak ale vystoupit z davu, když jen v USA pracuje tímto způsobem na 10 milionů lidí? Zde je několik způsobů, jak vybudovat solidní klientelu:

- Specializujte se na rostoucí trh. Zvažte své dovednosti a vzdělání a pokuste se je využít v oblastech, kde je vysoká a rostoucí poptávka po odbornících.

- Rozvíjejte kontaktní síť. Pohybujte se tam, kde se vyskytují lidé, kteří by vás mohli najmout – účastněte se konferencí, staňte se členy stejných asociací a čtěte patřičné časopisy a bulletiny. Existuje také řada internetových stránek, které dokáží spojit nezávislé kontraktory a zaměstnavatele.

- Pracujte na svých referencích. Jsou jednou z nejsnazších a nejefektivnějších cest, jak získat zakázky. Navíc tu po čase spolehlivě funguje efekt sněhové koule.

- Víc je lépe. Čím větší počet potenciálních zájemců o své služby získáte, tím lépe. I když nemůžete zvládat najednou několik projektů, velká klientská báze vám dá možnost volby těch nejzajímavějších.

- Staňte se odborníkem. Pokud se vám podaří získat titul „odborník“, nepotřebujete již další reklamu. Pište články do odborných časopisů, bulletinů, přednášejte a zveřejňujte své články na internetu.

-av-
Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder