Jak sladit manažerský styl s novou firemní situací

Podle některých odborníků není neobvyklé, že je styl lídra v rozporu s firemní kulturou. Je to údajně jeden z hlavních důvodů, proč manažeři odcházejí. Ve většině firem se při výběru člověka zaměřují především na zkušenosti a dovednosti uchazečů. Podle průzkumů mají ale v oblasti úspěchu a neúspěchu manažerů kulturní otázky a sladění osobního stylu s potřebami pozice nejzávažnější vliv.

Původní model situačního managementu byl vyvinut před téměř 40 roky a stále zůstává součástí řady školících manažerských programů. Styly jsou obecně známé jako vedení, koučování, podpora a pověřování. S tím, jak pracovníci vyzrávají, je potřeba manažera – diktátora menší, a vyvstává potřeba po jemnější formě vedení. Zpětný pohled do oblasti, ve které jste se cítili nejpohodlněji a byli nejúspěšnější, je dobrý začátek pro určení toho, zda máte dobrý styl pro novou pozici, nebo zda bude potřeba, abyste jej adaptovali. Vedoucí pracovníci, kteří hledají novou pozici, narazí pravděpodobně na jeden z těchto tří scénářů:

- Neprosperující firma. Firma, která prochází změnami, nebo nepříliš dobře prosperuje, vyžaduje intenzivní management. Manažer se bude muset umět vyrovnávat s napětím a stresem, stejně jako s častými změnami.

- Nová firma. Do jisté míry se podobá prvnímu případu prosperující. Obvykle ale vyžaduje od lídra rychlý vývoj infrastruktury a strategie.

- Prosperující firma. Vyžaduje od svých manažerů intenzivnější spolupráci a podporu. Vhodná je charismatická osobnost, člověk, který je zběhlý v budování vztahů a inspirování okolí a zároveň bedlivě sleduje a přemýšlí o změnách, které budou pro firmu prospěšné v budoucnosti.

-av-
Zdroj: Career Journal - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal