Jak zachránit neúspěšné oddělení

Problém se často týká i špatné morálky, velké fluktuace, vysoké nemocnosti a slabého vedení. Pomoc takovým oddělením je jedna z mnoha výzev.

Taková oddělení mohou být v každém typu organizace. Nejistota zaměstnanců ohledně budoucnosti situaci nelepší a naopak vytváří odpor ke změnám.

1. Nehaste oheň
Když se pokusíte situaci změnit, hodně lidí vám ochotně řekne jaké problémy tu jsou a jak je vyřešit. Vy ale potřebujete vniknout do atmosféry v oddělení, sledovat je v akci, trávit čas s vedoucími a vysedávat s nimi na jejich jednáních.
Problém se vždy týká lidí, procesů i technologie. Úspěch závisí na boji ve všech třech sférách, s tím, že lidé jsou ti nejdůležitější, protože i nejlepší technologie a proces neuspějí bez jistých dovedností a motivace pracovníků.

2. Angažujte okolí
Musíte jednat otevřeně, zapamatujte si, že nikdo nerozumí službám tak jako lidé, kteří je vykonávají. Pokud je dokážete získat na svou stranu, budete mít mocný nástroj.
Zkuste získat jejich důvěru tím, že jim budete naslouchat. Je dobré identifikovat místní „borce“ lidi, kteří mají jistý postoj a pomohou vám.

3. Proměňte manažery v lídry
Potřebujete dostat na svou stranu také vedení oddělení. Pokud ponecháte stávajícího manažera, vyšlete tím pozitivní zprávu. Takový manažer musí akceptovat jistou zodpovědnost a překonat nepříjemnou situaci za pomoci ostatních. Je důležité se z minulosti poučit, ale také se zaměřit na budoucnost, přejít na nové praktiky a znovu získat jistotu.

4. Zmocněte manažery
Neúspěch přispívá k tomu, že manažeři mohou obávat rozhodování. Podpořte jejich sebejistotu tím, že jim dáte šanci si rozhodnutí otestovat před jejich aplikací. Některým bude stačit jen nepatrná pomoc.

5. Komunikujte, komunikujte, komunikujte
Komunikace není nikdy dost. Používejte různá média a dbejte na to, aby vaše zprávy byly jasné a zásadové a s ohledem na plán. Osobní komunikace je nejlepší – udělejte proto maximum, např. se přizpůsobte směnám pracovníků místo toho, aby oni kvůli vám museli zůstat přesčas.

6. Oslavujte úspěch
Publikujte dobré zprávy!

Úspěch závisí na:

-dobrém profilu HR, buď jako lídrovi týmu nebo jako rovnému členu týmu

-mít lidi na prvním místě – bez nich ničeho nedosáhnete

-zjištění si co je skutečný problém

-získání důvěry a respektu svou otevřeností a upřímností

-intenzivní komunikaci

-av-

Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management