Jak zaměstnavatelé podporují kojící matky

Kdysi bylo téměř samozřejmé, že matky po porodu svou kariéru pověsily „na hřebík“. Dnes je však stále více žen, které jsou připraveny jít do práce i ve velice krátké době po porodu, ovšem nechtějí přestat kojit. Jak se na to tváří zaměstnavatelé? Jejich reakce se různí, od zcela odmítavé („Jděte si kojit do místnosti pro uklízečky“) až po velmi vstřícné, kdy zaměstnavatel zařídí kojící mamince samostatnou místnost, kde není nikým rušena.

V článku popisují své zkušenosti dvě ženy, které mají malé děti. První se pokoušela prosadit kojení na pracovišti v době, kdy to nebylo ani zdaleka běžnou záležitostí – musela vše dělat tajně v umývárně či na toaletě a mnozí kolegové ji podezírali z toho, že bere drogy. Druhá žena měla naopak štěstí a organizace, v níž pracovala, její rozhodnutí podporovala – zařídila jí vlastní soukromý koutek, z něhož to však neměla daleko mezi ostatní kolegy.

Všechny ženy, které si tímto procesem prošly, se shodují na tom, že největšími překážkami jsou prostor a čas. O prostorových dispozicích již byla v článku řeč. Co se týče času, zaměstnavatelé se většinou obávají, zda bude žena-matka i nadále stejně produktivní, když bude každé 2-3 hodiny dělat přestávku na kojení. Na tento argument ženy odpovídají shodně – přestávky na kouření dle všeobecného mínění také neovlivňují výkonnost, proč by tedy mělo kojení?

**Datum vydání:** VII/2002
Zdroj: HotJobs.com - pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje HotJobs.com