Jak zanechat dobrý první dojem?

Hledání nové práce může být těžké, zvláště pokud uvažujete o oboru, ve kterém nemáte známé, kontakty a reference. Přijímacímu pohovoru se nikde nevyhnete a musíte se snažit zanechat co nejlepší první dojem.

O prvním dojmu toho bylo napsáno mnoho – určitě víte, že při podání rukou byste měli mít pevný a sebejistý stisk (ne však takový, který personalistovi rozdrtí ruku), měli byste se dívat svému společníkovi do očí a ne do země a mít vítězný úsměv. To jsou dobré pomocné techniky při pohovoru, avšak nejsou klíčem k dobrému prvnímu dojmu.

Většina dobrých uchazečů dělá dobrý dojem dlouho předtím, než se s personalistou setkají tváří v tvář:

1. Telefonujte jako profesionál
Většina lidí poprvé kontaktuje firmu, u které chtějí pracovat, telefonem. Při takovém telefonátu vypněte televizi nebo rádio, zbytečně by vás to rozptylovalo. Jestliže jste rodič volající z domu, telefonujte někde mimo dosah dětí, zvláště těch malých. Mluvte jasně, vyhněte se slangu a nespěchejte.

2. Hlídejte si písemnou formu
Můžete kontaktovat společnost také tím, že tam e-mailem pošlete (nebo nafaxujete) svůj životopis. V průvodním dopise se vyhněte zejména gramatickým chybám a v žádném případě se nespoléhejte pouze na automatické opravy ve Wordu. Stejně tak si dejte pozor na správnou slohovou formu, i ta o vás mnohé prozradí.

3. Buďte připravení
Nezapomeňte přijít včas, lépe dříve, na domluvenou schůzku ve firmě. Vezměte s sebou kopii svého životopisu a pero. Počítejte s vyplňováním dalších papírů, které firma může vyžadovat. Přílišná nervozita nebo přehnaná sebejistota při pohovoru také příliš dobrý dojem nedělá.

4. K lidem, se kterými se setkáte (sekretářky, recepční) se chovejte s respektem
Většina recepčních je velmi dobře informována a můžou vám poskytnout užitečné informace. Způsob, jakým se chováte k osobě u recepčního pultu svědčí o způsobu, jakým se budete chovat ke svým potencionálním budoucím kolegům. Jestliže budete hrubí nebo netrpěliví, váš personalista to pravděpodobně bude vědět dříve, než se mu představíte.

-ds-

Zdroj: Fabjob.com - americký server pro uchazeče o zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fabjob.com