Jak zvládnout zavalení informacemi

Žijeme v době neustálého nárůstu nových informací. Není proto divu, že se cítíme zahlcení. Jak s tím bojovat?

- Zastavte se a dýchejte. Zhluboka se nadchněte a dejte si pauzu. Věnujte deset minut nějaké zcela jiné činnosti. Jen málo věcí nedokáže počkat deset minut a například krátká procházka může vnést do vaší práce novou perspektivu.

- Krok po kroku. Ujasněte si, co musíte udělat a prostě to udělejte. Postupujte po jednotlivých krocích a ostatní práci nevěnujte pozornost. Dílčí kroky jsou snadnější.

- Ujasněte si, kdy se vám nejlépe pracuje. Je to ráno, nebo naopak večer? Podle toho vstaňte ráno o hodinu dřív nebo zůstaňte v práci o hodinu déle a snažte se dělat práci v době, která vám nejvíce vyhovuje.

- Uvědomte si, jak se učíte. Nesrovnávejte se s ostatními. Měli byste vědět, jaký způsob učení je nejsnazší a nejpříjemnější právě pro vás.

- Některé věci nechte být. Pokud vám v životě chybí volný čas, je třeba něčeho se zbavit.

- Požádejte o pomoc. Buďte při tom co nejspecifičtější.

- Vyčleňte si čas a vytvořte pravidelný postup. Učte se plánovat věci, které musíte udělat každý den. Po určité době si tak vytvoříte návyk a bude to pro vás snadnější.

- Nestresujte se vlastními obavami. Často nás nejvíce sabotuje vlastní myšlenkový proces. Učte se proto ptát sami sebe: „Je to pravda?" Je například pravda, že se s něčím nedokážete vyrovnat?

- Pomáhejte druhým. Pomoc druhým patří mezi nejúčinnější metody, jak pomoci sám sobě. Všichni potřebují pomoc a všichni ji mohou poskytovat.

- Pečujte o sebe. Udělejte si čas sami na sebe. Ujistěte se, že správně jíte, pravidelně cvičíte a pečujete i o svou duchovní stránku.

-kk-

Zdroj: corporatetraining.ie - irský server věnovaný profesionálnímu a firemnímu vzdělávání
Zobrazit přehled článků ze zdroje corporatetraining.ie