Je libo týden starou pizzu, kolego?

Sdílíme-li s někým kancelář, sdílíme svým způsobem i jeho stravovací návyky. Způsob stravování některých kolegů může být ale velice zvláštní. Dokonce může ostatní odpuzovat a způsobovat zdravotní problémy. Zaměstnanci často nechodí na obědy do kantýn. Místo toho jedí u svých pracovních stolů, a to i potraviny, jejichž trvanlivost vypršela například již na začátku pracovního týdne. Neuvědomují si však přitom, jaké množství bakterií rozšiřují.

Na běžném pracovním stole pak nacházíme stejné množství bakterií jako na záchodovém prkýnku, nemluvě o bakteriálním pokrytí počítačové klávesnice a myši. Rozdíl mezi pracovní plochou a toaletami je ale ten, že toalety se pravidelně uklízejí. Pracovní stoly se tak nikoli zřídka stávají rájem bakterií. Otevřené kancelářské prostory navíc nesou ještě ten problém, že na nevhodně se stravujícího kolegu upře alespoň občas zrak jeden každý spolupracovník a pokud se nedívá, tak vnímá dané potraviny čichem.

Extrémní případ nastane tehdy, pokud již organismy žijící na pracovní desce můžeme pozorovat pouhým okem. Někteří zaměstnanci se v jídle neomezují ani při telefonování, čímž pomáhají přenášet bakterie na kolegy, kteří používají stejný telefon. Měli by si v první řadě uvědomit, že nejsou v kanceláři sami a nevystavovat zdravotním rizikům sebe a ni kolegy. Některé firmy předcházejí nevhodnému stravování zaměstnanců svéráznými opatřeními. Nepřijmou například nové pracovníky, aniž by jim zdůraznily, že není žádoucí konzumovat na pracovišti jídla typu sendviče s tuňákem. Mikrobiologové znalí těchto skutečností nejraději již v kanceláři nejedí.

-kk-

**Datum vydání:** IV/2004
Zdroj: Career Journal - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal