Jedna manželka doma, druhá v práci

Při stresující práci pomáhá mít partnera, na kterého se můžete spolehnout. Řada zaměstnanců má dnes tzv. kancelářského partnera – blízký platonický vztah s kolegou opačného pohlaví. I když to může vzbuzovat jisté obavy u skutečných životních partnerů, studie potvrdily, že takové partnerství dokáže zpříjemnit práci a dokonce zlepšit vaše šance nepovýšení.

Kancelářští partneři se setkávají u společných projektů. Pokud si vzájemně vyhovují, stanou se z nich přátelé, chodí na společné obědy a stýkají se i mimo práci. Podle profesora organizační psychologie na britské Lancaster University Caryho Coopera jde o ideální vztahy v tom smyslu, že si partneři dodávají stejnou podporu jako v romantickém vztahu, vyvarují se však jeho tradičních problémů. Kancelářský partner rozumí kultuře a prostředí, v nichž pracujete, ale zároveň vnímá i vaše zájmy.

Své kancelářské partnerství s ředitelkou zakázek Dawn Harnettyovou popisuje account manager Jon Angeloni: „Dawn a já se hašteříme a bojujeme spolu stejně jako manželé, zároveň však vždy víme, co si ten druhý myslí. Velmi nám to pomohlo.“ Harnettyová dodává: „Výkrmně si předáváme myšlenky a máme někoho, kdo rozumí našim osobnostem a problémům.“ S Johnem mohu o čemkoli promluvit a vím, že se mi dostane upřímné rady a odpory, kterou bych mimo kancelář mít nemusela.“

Rozvoj partnerství podobných manželskému soužití na pracovišti přichází podle expertů přirozeně. Párování totiž pomáhá k většímu pocitu bezpečí, který je při práci důležitý. Na druhou stranu však může narušovat pracovní rovnováhu c kontextu dalších zaměstnanců. Pár si mezi sebou dobře rozumí, což může působit špatně na ostatní zaměstnance, kteří s vámi nejsou v tak blízkém kontaktu a nerozumí vám.

- Nestavte své kancelářské partnerství na odiv, zejména pokud se stýkáte ještě mimo práci.

- Omezte své blízké vazby, které by mohly vylučovat ostatní z vašeho týmu.

- Netravte čas jen spolu, ale i s ostatními kolegy.

- Uvědomte si, že ostatní zaměstnanci u vás mohou očekávat nadržování a často vás budou pomlouvat za zády.

- Když se však stanete „mamkou a taťkou“ kanceláře, máte téměř vyhráno.

-kk-

Zdroj: The Guardian - portál britského deníku The Guardian
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Guardian