Jen poloviční šéf?

Pro práci na poloviční úvazek se z nejrůznějších důvodů rozhoduje řada pracovníků. Jak to však vypadá, když chce počet odpracovaných hodin snížit vedoucí pracovník?

Stavební inženýr Markus Scholz vede od pondělí do středy projekty v poradenské firmě, od čtvrtka se stará o své dvě malé dcery. Počet týdně odpracovaných hodin oficiálně snížil ze 40 na 24. V praxi sice pracuje okolo 30 až 35 hodin týdně, i to je pro něj však lepši než předchozích 50.

Nadřízení se mu jeho rozhodnutí nejprve snažili vymluvit. Pracovat jen 3 dny v týdnu podle nich není slučitelné se službami, které jejich firma nabízí. Projektový vedoucí je však přesvědčil o opaku.

Důležité úkoly směřuje k počátku týdne, ve středu se spolupracovníku domluví na tom, co musí být uděláno. Ve dnech, kdy není v kanceláři, je neustále k zastižení na telefonu, každý večer kontroluje e-maily.

Někteří vidí Markusovo rozhodnutí jako brzdu jeho kariéry, on s nimi však nesouhlasí. Přestože na sebe nebere tolik úkolů jako dříve, i nadále se v oboru pohybuje. Navíc si myslí, že dovednosti, které si osvojí jako rodič, se mu budou později hodit i v jeho práci.

K uplatnění tohoto pracovního modelu je zapotřebí hlavně změna myšlení. Tou zatím středně velké podniky neprošly. Vstřícnější přístup lze sledovat u větších společností. Třeba Hewlett Packard v Böblingenu svým vedoucím pracovníkům nabízí možnost snížit si počet hodin.

-hp-

Zdroj: JobWare
Zobrazit přehled článků ze zdroje JobWare