Jste workholik?

Většina lidí má své profesionální cíle a ambice. Dosahujeme jich však různými způsoby. Pro řadu z nás je to práce přesčas, málo spánku a obětování osobního života. Jiní volí cestu určování priorit a delegování. Do které skupiny patříte vy? Jak poznáte, zda jste workholik?

- Kromě běžné pracovní doby pracujete i o večerech a víkendech. Zkuste si určit, jaký dopad to má na váš rodinný život a zvažte, zda vám to stojí za to.

- Dovolenou si vybíráte jen zřídka a když už si ji vezmete, stejně pracujete. V takovém případě si uvědomte, že každý potřebuje odpočinek a po dovolené budete méně stresovaní a více soustředění.

- Vaše myšlenky jsou zahlceny prací. Zabýváte se jimi i na školních akcích svých dětí nebo při posezení s přáteli. Neustále kontrolujete e-mail a další elektronická zařízení.

- Utíká vám život vaší rodiny a přátel. Víte, jaká je nejoblíbenější hračka vašeho dítěte nebo oblíbená kniha manželky? Zamyslete se, kdy jste naposledy povečeřeli s přáteli.

- Nemáte žádný čas na odpočinek. Kdy jste si naposledy dopřáli bublinkovou koupel, přečetli knihu nebo zašli do kina? Bez pravidelného odpočinku brzy dojdete až k vyhoření.

- Odpočinek vás stresuje. Když se rozhodnete přečíst knížku nebo zajít na film, zjistíte, že nemůžete odpočívat, protože máte pocit, že byste měli pracovat.

- Máte rodinné problémy kvůli své časté nepřítomnosti. Pokud vám rodina vyčítá, že stále nejste doma, je pravděpodobně na čase udělat změny.

Workholici ve skutečnosti nemají větší šanci na úspěch. Často totiž dřív vyhoří, než uspějí. Úspěšnější jsou ti, kteří si dokážou určovat priority a delegovat práci. Pokud už jste workholik, můžete to změnit. Když se vzdáte méně prioritních úkolů, neznamená to konec vašich pracovních ambicí. Naopak.

-kk-
Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com