Kdo vám řekl, jak řídit lidské zdroje?

Představte si, že jste na vyšetření u lékaře a ten se během řeči zmíní, že vlastně vůbec nemá formální medicínské vzdělání. Ujistí vás ale, že všechno je v nejlepším pořádku, protože léčí lidi již spoustu let, má mnoho zkušeností a přečetl řadu odborných knih. Pravděpodobně opustíte ordinaci, než bys řekl švec. Podobně může nastat i situace, kdy se chystáte přijmout automechanika, aby se staral o vaše firemní vozy. Od uchazeče o tohoto zaměstnání se pak dozvíte, že se nikdy automechanikem neučil, ale v opravování aut je podle svého názoru dobrý. Přijmete ho? Pravděpodobně ne. Proč tedy tak mnoho organizací svěřuje své nejcennější zdroje – tj. zaměstnance – do rukou osob, které nemají žádné formální vzdělání v oboru řízení lidí?

Řada podnikatelů a manažerů má stále s řízením zaměstnanců problémy, protože jim nikdo nikdy neřekl, jak to mají dělat. Povýšení do manažerské funkce se zaměstnanci většinou dočkají proto, že znají daný byznys a produkty. Někdy získá manažerské místo člověk, který dobře vychází s klíčovým týmem zaměstnanců a někdy (poněkud ironicky) naopak ten, kdo s klíčovými zaměstnanci nevychází. Firmy při hledání manažerů usilují o získání osob, které budou manažersky všestranné, budou ovládat všechny technické dovednosti této práce, jako je plánování, kontrola nákladů, rozdělování zdrojů, řešení problémů a jednání se zákazníky.

Manažerské vzdělávání se také nejčastěji zaměřuje na výše uvedené dovednosti. Manažeři navštěvují kurzy plánování času, psaní zpráv nebo bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Většina takových školení jim však nijak nepomůže v tom, jak motivovat jejich týmy. Samozřejmě, že řada firem nabízí svým manažerům také kurzy vůdcovských dovedností a „soft skills“. Nezřídka se však stává, že manažer přijde na takový kurz až po letech výkonu manažerské funkce a teprve zde se poprvé setkává s uceleným výkladem toho, jak řídit zaměstnance.

Vedení mnoha firem automaticky předpokládá, že manažeři mají přirozenou schopnost motivovat, rozvíjet a poskytovat zpětnou vazbu svým zaměstnancům. Tiger Woods má přirozenou schopnost hrát golf, léta se však také řídí radami svých koučů a trenérů, v čemž je důležitá část jeho úspěchu. Pokud jste manažeři a nikdo vám vlastně neřekl, jak vést vaše zaměstnance, uděláte nejlépe, když se začnete odborně vzdělávat.

-kk-
Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com