Když práce škodí...

Mladí lidé, kteří začínají dělat kariéru, by si měli plně uvědomit, jaká rizika s sebou nese nadměrná práce. Zaměstnání dnes často ztrácí časové i prostorové hranice. Ze spolupracovníků se stávají spolupodnikatelé. Finanční motivace v každém vyvine maximální pracovní nasazení a nemožné učiní možným. Kdo rychle těží ze svých psychických a fyzických sil, dokáže už v mládí nashromáždit velké finanční bohatství. Přílišná horlivost však napáchá víc škody než užitku, zanechává stopy na psychice, zdraví i v sociální oblasti.

Vezměme si například ženatého manažera síťových projektů s ročním příjmem okolo 100.000 Euro. Přijde večer domů, beze slov a ve spěchu sní večeři. Soukromé hovory se točí okolo jeho projektů a prémií. Naslouchání je pro něj neznámé slovo, přízeň manželky si snaží udržet pomocí dárků. Aby konečně získal odstup od práce, vypomůže si sklenicí whisky.

Kdo je činný v „novém pracovním světě“, měl by si uvědomit, jak dalece jsou mu k užitku nekonečné pracovní možnosti. Pokud vše běží v normálních kolejích, nelze nic namítat. Hranice jsou však překročeny, když se práce stane chronickou a člověk se přestane starat o vlastní zdraví, psychiku a svoji sociální oblast. Obvykle lze jen těžko zjistit, kde tato hranice leží. Často pomůže kritická odezva od přátel či známých.

Zdroj: Ingenieurkarriere.de - Vše o zaměstnání v oblasti IT a technických profesích.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Ingenieurkarriere.de