Když si zaměstnanec hraje na šéfa

Někteří zaměstnanci si rádi hrají na šéfy a podle toho jednají s kolegy. Článek přináší několik rad, jak zavést pořádek do toho, kdo má právo udělovat příkazy a kdo nikoli.

- Dokážete se jim postavit? Cvičitelé psů rozdělují své svěřence do dvou skupin – alfa a beta. Zatímco první jednají, druzí se krčí v rohu. Stejně je tomu i se zaměstnanci. Jedni dokáží odhalit slabost a snaží se z toho okamžitě vytěžit, co se dá. Vaším úkolem je naučit se být při jednání s těmito zaměstnanci více asertivní, abyste mohli prezentovat své myšlenky.

- Můžete se od nich něco naučit? Toto je obtížná otázka. I od cvoka se ale můžete učit. Většina lidí to nedělá, než je odepíšete, byste se však měli chvíli zamyslet nad tím, zda jeho myšlenky nestojí za zvážení.

- Dokážete přimět šéfa, aby je usměrnil? Toto řešení může pomoci krátkodobě. Problém spočívá v tom, že nebudete mít vždy nadřízeného po ruce, aby se za vás postavil. I se šéfem na své straně se tedy budete muset naučit, jak se prosadit.

- Můžete své interakce omezit je na chvíle, kdy jsou přítomni i ostatní zaměstnanci? Lidé bývají před ostatními méně nepříjemní. To může nabídnout určitý prostor ke společnému jednání.

- Můžete se jich zbavit? Vytyčte si okolo sebe prostor, do kterého rozkazujícího kolegu nepustíte. Většinu pracovní doby se mu tak můžete vyhnout.

-kk-

Zdroj: ABCNews - zpravodajský server televizní a rozhlasové společnosti American Broadcasting Company (ABC)
Zobrazit přehled článků ze zdroje ABCNews