Když vás chce bývalý zaměstnavatel očernit

Jistý uchazeč byl na novém místě zklamaný chováním vedení a řadou jiných záležitostí. Rozhodl se hledat dál a narazil na zajímavou práci. Když oznámil prvnímu zaměstnavateli svůj záměr, bylo mu řečeno, že jedná neeticky a nesprávně. Pohrozili mu, že kontaktují firmu, kam se chystá odejít a očerní ho.

Jak se v takové situaci zachovat? Určitě je lépe risknout nepříjemné vysvětlování, než zůstat tam, kde jste nebyli spokojeni z povinnosti a s jistotou, že se situace ještě více vyhrotí. Řada zaměstnavatelů si totiž myslí, že zkušební doba je tu hlavně pro ně. Méně už akceptují skutečnost, že i zaměstnanec se může rozhodnout ve zkušební době pro jinou nabídku.

Pokud nastane zmíněná situace, je dobré sdělit, co se stalo vašemu budoucímu zaměstnavateli. Nejen, že jej na případný nepříjemný telefonát připravíte, navíc se vám uleví.

Pokud se ale zachováte tak, že neuvedete do CV posledního zaměstnavatele a ten pak kontaktuje vašeho budoucího zaměstnavatele, můžete se dostat do problémů.

Určitě se vyplatí hrát fér, protože pokud někdo aktivně zavolá s negativní referencí, spíše tím vzbudí podezření ve smyslu, jaká byla jeho motivace k tomuto činu.

-av-
Zdroj: Career Journal - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal