Komfort na pracovišti: Jak vymyslet program fyzického a duševního zdraví

Současným trendem v HR a v otázce firemní kultury je komfort zaměstnanců a kvalita pracovního prostředí. Čím dál více zaměstnanců požaduje a oceňuje pracovní prostředí, které funguje na základě principů ekologie, udržitelnosti, zdraví a duševní pohody. Z kvalitního pracovního prostředí profitují i zaměstnavatelé, protože jejich pracovníci jsou odpočatější a efektivnější v práci, nepodléhají tolik stresu a nehrozí u nich takové riziko vyhoření. Přinášíme vám několik tipů, jak i vy můžete jednoduše implementovat principy udržitelného fyzického a duševního komfortu na vašem pracovišti.

Ilustrační snímek

Zapojení všech

Podle HR Zone je především nutné nadchnout pro danou myšlenku jak management, tak běžné zaměstnance, a zapojit všechny do vývoje strategie i konkrétní implementace navrhovaných principů.

Různé úrovně

Každý člověk je na jiné úrovni ekologického či udržitelného uvědomění, jeden člověk je citlivější a druhý méně, a proto je nutné nenutit ty, kteří o věc nemají zájem, aby všechny principy dodržovali. Nabídněte zaměstnancům zapojovat se více či méně dle jejich preference a nabídněte různé úrovně komfortu na pracovišti.

Spojení s principy společnosti

Nové změny by měly reflektovat priority a interní principy vaší společnosti a ideálně by měly navazovat na to, čemu se vaše firma věnuje.

Otázka hluku

Velkou pozornost věnujte zvuku. Mnoho pracovišť má příliš velkou hlučnost, která podstatně snižuje schopnost dlouhodobé koncentrace a výkonnosti všech pracovníků.

Rostliny a design

Začleňte do vašeho pracoviště více živých rostlin a upravte design pracoviště tak, aby se v něm zaměstnanci cítili komfortně a v klidu.

Postupná implementace

Zavádějte změny postupně. Nechtějte celou firmu změnit během krátké chvíle. Diskutujte se zaměstnanci, analyzujte, jak se jednotlivé změny ujaly, a považujte implementaci změn za dlouhodobý proces.

 

-mm-

Zdroj: HR Zone - britský portál zaměřený na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Zone