Kultura učící se organizace - jak se stát šiřitelem znalostí

Monika Kavanová

Všechny firmy se v současné době potýkají s jedním problémem – jak zvýšit výkonnost zaměstnanců a jak přitom udržet jejich motivovanost a spokojenost. Jednou z velkých výzev manažerů je umožnit firmě a zaměstnancům pružně a rychle reagovat na změny. Jak být flexibilní a pružní a přitom zachovat základní procesy tak, aby neklesl výkon? Jednou z cest je zapojení zaměstnanců, umožnit jim, aby mohli sami pružně sdílet informace s ostatními formální a i neformální cestou. I podnikové systémy vzdělávání musí být pružné, rychle reagovat na potřeby firmy a také nestát mnoho peněz.

E-learning je jistě řešením, které umožní vzdělávat s velmi dobrým poměrem cena výkon. Většina dobrých e-learningových programů vzniká u profesionálů. Co když ale potřebujeme jen jednoduchý nástroj, který zmapuje jednu konkrétní činnost, pomůže nám nápovědou a provede nás novým řešením nebo nově zavedeným procesem?

V SAP používáme Workforce Performance Builder, což je nástroj na vytváření dokumentace, simulací, e–learningu a testování. Workforce Performance Builder je efektivní nástroj, který umožňuje zrychlit průběh projektů a podpořit znalosti koncových uživatelů. Pomocí tohoto nástroje firmy na celém světě maximálně využívají hodnotu kritických aplikací v průběhu celého životního cyklu, od návrhu projektu a jeho implementace přes průběžnou podporu a podporu koncových uživatelů. WPB je ideální nástroj pro firmy, které usilují o zapojení uživatelů, snížení nákladů na vytváření obsahu a dosažení vyššího ROI.

Asi by se slušelo říci, že je to nástroj velmi intuitivní - ráda bych se s Vámi podělila o jednu historku. Ve firmě SAP jsem byla přesně 2 měsíce, asi si všichni umíte představit, jak dobře jsem se vyznala na Intranetu a orientovala se v podnikových procesech. Když přišel pokyn, že si do zítřka musíme objednat stravenky, tak jsem jen rezignovaně pokrčila rameny s pocitem, že to nedám. Kolega se rozhodl mě podpořit a vytvořil mi pomocí nástroje Workforce Performance Builder přesný návod, kam kliknout a co vyplnit do jednotlivých kolonek. Trvalo mu tedy přesně o 10 vteřin déle, než kdyby si objednával stravenky jen pro sebe. Legrační příklad? A s kolika podobnými situacemi se potýkáte denně Vy? Kolikrát vás kolegové žádají o tu samou radu?

Pokud je pro vás tento malý příklad z reálného života příliš úsměvný, SAP má samozřejmě na nástroj Workforce Performance Builder i reference na celopodniková řešení z mnoha oborů a kontinentů.

Pomozme svým kolegům a sobě sdílet to, co dobře umíme a rychle se učit to, kde máte mezery. A Navíc na tom ještě můžeme ušetřit.