Laszlo Bock: Work Rules!

Ilustrační snímek

Viceprezident pro lidské zdroje společnosti Google Laszlo Bock právě vydal knihu s názvem „Work Rules! Insights from Inside Google that Will Transform How You Live and Lead“. Popisuje v ní postupy řízení lidského kapitálu v jedné z nejúspěšnějších firem světa.

Laszlo Bock začal pracovat pro společnost Google v roce 2006, kdy byla pětkrát menší než dnes a nijak systematicky se nezabývala využitím analýzy dat pro účely výběru a řízení zaměstnanců. Právě to se rozhodl změnit.

Za jeho působení byl Google více než třicetkrát vyhlášen nejlepším zaměstnavatelem v různých částech světa a získal více než stovku ocenění jako nejžádanější zaměstnavatel. Časopis Human Resources Executive jmenoval Laszla Bocka HR manažerem roku 2010. Ve své knize nyní Bock vysvětluje, co fungovalo a co ne.

Google sází na data, benefity a lepší HR tým

Ročně se o práci v Googlu uchází kolem 3 milionů lidí. Přijato je asi pět tisíc, tedy 0,25 %, píše server Workforce.com. Když analýza náborových dat ukázala, že k identifikaci nejlepších potenciálních zaměstnanců stačí čtyři kola pracovních pohovorů, upustila společnost od původního mnohem náročnějšího náborového procesu, který čítal 15 až 25 kol pohovorů, a zkrátila průměrnou dobu výběru zaměstnance ze 180 na 47 dní.

Pokud jde o pověstné zaměstnanecké výhody, jako je čistírna nebo opravna kol pro zaměstnance, tyto služby většinou nestojí firmu vůbec nic. Místní dodavatelé je rádi poskytují zdarma.

Chce-li firma lepší zaměstnance, musí mít lepší HR tým, říká Laszlo Bock. Lidé ze zkušenostmi pouze z HR tvoří jen třetinu zaměstnanců HR oddělení v Googlu. Zbývající dvě třetiny představují generalisté se zkušenostmi z různých poradenských či výzkumných společností v oboru psychologie či přírodních věd.

Několik praktických tipů z knihy Work Rules!

  • Zbavte manažery nadvlády nad zaměstnanci.
  • Učte se od svých nejlepších, ale i nejhorších zaměstnanců.
  • Přijímejte pouze lidi, kteří jsou chytřejší než vy, i když je budete muset hledat dlouho.
  • V odměňování můžete být nespravedliví.
  • Nevěřte intuici. Používejte data, abyste mohli odhadovat a měnit budoucnost.
  • Vždy buďte otevření a vítejte zpětnou vazbu.

Kniha

BOCK, L.: Work Rules! Insights from Inside Google that Will Transform How You Live and Lead , New York: Twelve, 2015. 416 s.

-kk-

Zdroj: Workforce.com - informace o lidských zdrojích a jejich řízení
Zobrazit přehled článků ze zdroje Workforce.com