Máte na to stát se ředitelem lidských zdrojů?

Ilustrační snímek

Je vaším kariérním cílem stát se personálním ředitelem celé firmy? Pak jistě správně tušíte, že tato role se výrazně liší i od HR ředitele divize firmy, natož například od ředitele konkrétního centra excelence v rámci konkrétní HR struktury firmy. Co přesně tedy musíte splňovat, abyste mohli dosáhnout na vysněné křeslo v nejvyšším vedení? Podle serveru hreonline.com hraje (bez ohledu na zaměření nebo právnickou formu firmy) nejdůležitější roli osm následujících dovedností.

1. Emoční inteligence

Ředitel lidských zdrojů musí mít výjimečné interpersonální a komunikační dovednosti. Zároveň musí umět naslouchat a při jednání s ostatními být důvěryhodný a autentický.

2. Leadership

Podřízení i nadřízení by vás měli vnímat jako silného lídra, který umí vést tým a získat si jeho důvěru. Lidé by pro vás měli chtít pracovat a vnímat vás jako mentora, na kterého se mohou vždy obrátit.

3. Schopnost přinášet změny

Od personálních ředitelů se většinou očekává, že zavedou ve firmě určitou změnu. Musejí proto umět nejen přicházet se změnami, ale také je prosazovat i přes odpor zúčastněných. Musejí mít trpělivost a neztrácet optimismus.

4. Zkušenosti z nejvyššího vedení

Vztahy šéfů HR se šéfy ostatních oddělení v nejvyšším vedení firmy nebývají jednoduché. Jakékoli dřívější zkušenosti s jednáním s top managementem vám proto pomohou. Mnohdy právě tyto vztahy rozhodnou o tom, zda se můžete či nemůžete postavit do čela HR ve firmě.

5. Znalost odměňování manažerů

Nemusíte být expertem na odměňování, musíte však jasně rozumět tomu, jak funguje odměňování manažerů ve firmě a jak zapadá do celkové strategie firmy.

6. Strategický přístup

Personální ředitel musí znát potřeby celé firmy, nejen určité její části nebo oddělení. Očekává se od něho, že bude přicházet se strategickými řešeními, která budou odpovídat současným a budoucím potřebám rozvoje podnikání firmy.

7. Znalost financí

Budete muset znát nejen tu největší položku ve variabilních nákladech firmy, kterou tvoří lidé. Musíte umět číst finanční výkazy a vyčíslovat finanční přínos svých návrhů. Pokud chcete mluvit se zástupci nejvyššího vedení, bez financí to nepůjde.

8. Zaměření na byznys

Budete se muset naučit uvažovat v první řadě o byznysu a teprve pak o lidských zdrojích. Musíte vědět, co se děje ve vašem odvětví a jak vaše firma drží krok. Byznys by vás měl opravdu zajímat a vybízet k otázkám, jak mu pomoci.

-kk-

Zdroj: Human Resource Executive Online - novinky, strategie a zdroje pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Human Resource Executive Online