Moje kóje - je opravdu moje?

Mnoho zaměstnanců ve velkých firmách zejména v USA pracuje v malých boxech – kójích. Právě toto uspořádání pracoviště však s sebou nese několik problémů. Zaměstnanci se v kójích necítí po psychické stránce dobře, protože mají pocit, že jsou zde pouze jakousi dočasnou „součástí“, která se může kdykoli vyměnit.

Mnoho odborníků se proto začalo problematikou pracovního prostředí zabývat blíže a pokusili se navrhnout takové uspořádání, které by poskytovalo zaměstnancům větší svobodu a kde by se cítili lépe, které by však kromě potřebného soukromí umožňovalo vzájemnou komunikaci.

Začaly se proto objevovat různé avantgardní návrhy – např. kancelář jako velký stan, mobilní kancelář, kde je vše na kolečkách, kancelář se zaoblenými rohy místo klasických kójí... Ještě bizarnější možností je tzv. „hoteling“ – nikdo ze zaměstnanců předem neví, kde bude mít ten den svou kancelář, musí si proto cestou zavolat do práce a zarezervovat si ji.

Pravděpodobně nejlepší a z historického hlediska nejosvědčenější je situace, kdy má každý zaměstnanec (a nikoli jen několik nejvýše postavených manažerů) vlastní kancelář, a nikoli kóji. K tomuto uspořádání se dnes firmy vrací.
Zdroj: HotJobs.com - pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje HotJobs.com