Muž a žena na pracovišti = komunikační katastrofa

Většina lidí už alespoň jednou zaslechla, že muži jsou z Marsu a ženy z Venuše. Pro někoho je to jen metafora, ale pro rodinného terapeuta *Johna Graye* je to životní filozofie. Jeho kniha o Marťanech a Venušankách z roku 1992 detailně posuzuje rozdíly mezi muži a ženami a prodalo se jí přes 10 milionů výtisků. Toto téma se dočkalo několika dalších pokračování, ale nás bude zajímat především díl *Mars a Venuše na pracovišti*. Tato Grayova kniha pohlíží na důvody, proč vznikají rozdíly v komunikaci žen a mužů v práci. Do jakéhokoli podniku vkročíte, uslyšíte stížnosti mužů na ženy a žen na muže. Tyto stížnosti mohou vést k nárůstu napětí mezi zaměstnanci, k nedorozuměním a ovlivnit konečný zisk.

Nedorozumění vznikají, protože pravidla obou planet jsou zcela protikladná. Vezměme si například to, jak muži a ženy řeší pracovní problémy. Ženy o nich mluví a muži zalezou do svých děr. Když muž odejde do své kanceláře, aby vymyslel řešení, žena to vezme jako útok a bude se cítit vyloučena. Když žena bude hledat u ostatních jejich názory na problém, muž si bude myslet, že ho neumí vyřešit sama a bude pochybovat o jejích schopnostech. Muž chce problém vyřešit a myslí si, že mluvení o něm je ztráta času. Žena přitom může a umí vyřešit problém sama, ale z respektu k šéfovi a ke spolupracovníkům je do řešení začleňuje. Je to čest na Venuši, ale urážka na Marsu.

Ženy podle Graye musí čelit v práci větším výzvám, protože musí překonávat skrytou diskriminaci. Muži obvykle nesprávně vysvětlují ženské chování jako známku neschopnosti. Myslí si, že ženy jsou pomalé, fňukají a stěžují si, jsou tak citlivé a kladou tolik otázek, a proto nejsou kompetentní udělat práci správně. Gray by chtěl pomoci mužům pochopit, že tyto závěry jsou nesprávné. Na druhé straně ženy věří, že je muži nepodporují, že je přerušují a neposlouchají. Prvním krokem v překročení těchto komunikačních bariér je vzdělávání.
-ba-
Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com