Mýty o životopisech

Neexistuje jeden - nejlepší - způsob, jak napsat životopis. Každý náborář má v tomto ohledu svůj náhled na věc. Dokonce i stylizace a data, která uvedete, budou záležet na odvětví, pozici a vašich zkušenostech.

V množství různých názorů ale existuje několik mýtů:

- Životopis by neměl být na více než jednu stranu. Pokud vaše zkušenosti a další informace vyžadují dvě nebo více stran, například u vyšších manažerů s roky praxe, není důvod, proč se snažit vše utiskovat na jednu stranu. Trochu jiná pravidla platí, když zasíláte životopis e-mailem, kde je výhodnější zaslat kratší úvodní dopis i životopis.

- Potenciální zaměstnavatelé nečtou úvodní dopis. Mějte na mysli, že cokoliv odešlete bude reprezentovat část vašeho image. Pokud nic jiného, váš úvodní dopis ukazuje vaše stylizační schopnosti a pokud budou životopisy všech zájemců zajímavé, pak to může být právě úvodní dopis, který rozhodne o preferencích.

- Životopis by měl obsahovat a popisovat celou pracovní historii. Životopis je osobní marketingový nástroj. Rozmyslete si, které dovednosti nová pozice vyžaduje, protože někdy je dobré uvést pouze ty pozice, které mají význam pro nové místo. Dobrovolné a jiné neplacené aktivity mohou být stejně důležité jako placené.

- Životopis se smí trochu „vylepšit“. Pokud si myslíte, že v případě zájmu o vás nebude nikdo ověřovat uvedené informace, mýlíte se. Tím, že uvedete zkreslené informace, velmi riskujete.

- Pokud je životopis dost dobrý, je velká šance místo získat. Nikoliv. Životopis je jen součástí celku a jeho úkolem je především dostat vás do „dalšího kola“ – tj. na osobní pohovor, kde pak vy osobně prokážete, zda vaše osobnost a postoj zaujmou potenciálního zaměstnavatele.

-av-
Zdroj: Wetfeet.com - americký portál s nabídkami zaměstnání a informacemi o trhu práce
Zobrazit přehled článků ze zdroje Wetfeet.com