Naučte se lépe řešit problémy

Život přináší celou řadu problémů. To, jak je dokážeme řešit, výrazně přispívá k našemu úspěchu nebo neúspěchu. Článek proto přichází s několika tipy, jak lépe řešit problémy.

- Existuje vůbec váš problém? Často si problémy vytváříme jen ve své hlavě a dokážeme je hodně zveličovat. Snažte se proto vždy objektivně zvážit, zda daný problém opravdu existuje a je třeba jej řešit.

- Díváte se z širší perspektivy? Snažte se poodstoupit a nahlížet na svůj problém v širším kontextu. Zajímejte se, jak jej vidí ostatní.

- Je třeba stresovat se tím? Zvažte, zda jde o problém, který vás bude tížit dlouhodobě.

- Je to váš problém? Někteří lidé na sebe snadno berou problémy celého světa nebo alespoň svých přátel a rodiny.

- Existuje dostupná pomoc? Ptejte se. Nemusíte být jediní, kdo bude problém řešit. Na žádosti o pomoc není nic špatného.

- Zapamatujte si, že obavy problém nevyřeší. Obavy pouze přilévají olej do ohně. Problémy zvětšují a ztěžují, nikoli řeší.

- Stavíte si do cesty předsudky? Pokud se vám problém zdá nezvládnutelný, snažte se jej rozdělit na řiditelné menší části. Nejen, že tím snížíte stres spojený s odkládáním, ale pomůže vám to i najít lepší řešení.

- Změňte svůj přístup. Pozitivním přístupem nic nezkazíte. Naopak budete méně stresovaní, získáte věští odstup a objektivnější pohled na možná řešení.

- Nevolte hned první řešení, které vás napadne. Existují různé modely řešení problémů, většina z nich však má lineární průběh, kdy jedno stádium vede k druhému.

- Poslouchejte svůj vnitřní hlas. Intuice vám může hodně pomoci.

- Uklidněte se. Při řešení problému se snažte vždy uklidnit, udělat krok zpět. V rozčilení můžete přicházet s agresivními řešeními.

- Neřešte problém v depresi. Když se necítíte psychicky dobře, malé problémy se zvětšují. Odložte proto řešení na chvíli, kdy se budete cítit lépe.

- Nebojte se dělat chyby. Často si budete muset vybrat mezi různými řešeními. Můžete chybovat. Chybami se nicméně učíme.

- Nestrkejte hlavu do písku. Když se před problémem budete schovávat, nezmizí.

- Používejte podvědomí. Shromážděte všechna fakta, podívejte se na možná řešení a pak problém na 24 hodin odložte. Odpověď může přijít, až budete odpočatí a budete myslet a něco jiného.

-kk-

Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com