Nebojte se delegování

Delegování je důležitá manažerská dovednost a vůdcovská odpovědnost. Pokud chce podnikatel nebo manažer dělat vše sám, riskuje vyhoření a nesplnění termínů. Kromě toho, že vám delegování ušetří čas, naučí vás i efektivněji komunikovat, řídit, školit a rozšiřovat váš vliv.

- Vyberte lidi pro danou práci a motivujte je. Definujte rozsah daného úkolu a očekávané výsledky. Určete jednotlivé kroky a vyberte vhodné zaměstnance. Hledejte nejen dovednosti, ale i motivaci.

- Propojte zaměstnance s úkolem. Úkol by měl odpovídat jejich dovednostem a dále je rozvíjet. Zajímejte se o jejich zkušenosti, vzdělání, koníčky, školení apod.

- Určete jednotlivé kroky a jasně o nich komunikujte. Specifikujte a vyčíslete, jaký konečný výsledek očekáváte. Zajistěte přístup k potřebným zdrojům.

- Sledujte postup, poskytujte zpětnou vazbu a pomáhejte řešit problémy. Pravidelně se zajímejte, jak pokračuje plnění delegovaných úkolů. Poskytujte pozitivní zpětnou vazbu a pomoc v případě potřeby.

- Povolte kreativitu a různé pracovní styly. Soustřeďte se na konečné výsledky, nikoli detaily výkonu práce vašich zaměstnanců.

- Poskytujte pobídky a ukazujte uznání. Budujte si reputaci vedoucího, který umí ocenit dobrou práci.

-kk-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How