Nebuďte defenzivní

Mát pocit, že všichni okolo vás chtějí dostat? Považujete jednoduché otázky za obvinění? A když se vám druzí omlouvají, je pro vás těžké nechat věci být a odpustit jim? Pak udržujete svou mysl v neustále defenzivní poloze a ne vždy se chováte k ostatním správně. Každý je někdy defenzivní – je to typicky lidská vlastnost. Když ale defenzivnost přesáhne únosnou míru, pokud jde o frekvenci i intenzitu, dokáže ničit lidské vztahy i kariéry.

Defenzivnost je v podstatě snaha lidského těla být v pohodě. Blokuje špatné pocity, i když je nedokáže zcela odehnat. Pokuste se vzpomenout, kdy jste se naposledy chovali defenzivně a zda jste k tomu měli důvod. Až se tak budete chovat příště, uvědomíte si to a to je první krok k tomu, abyste defenzivnost dokázali překonat.

Dále je třeba, abyste si uspořádali své city a emoce. Vnímejte, jak vaše tělo reaguje na různé životní situace. Raději si vždy dopřejte chvilku klidu a teprve potom jednejte. Mezi nejzákladnější projevy defenzivnosti patří sarkasmus, strnulost, obviňování, zahanbení, vyučování druhých, kázání, katastrofické scénáře nebo naopak zjednodušování věcí, neustálé vysvětlování, ustupování do ticha, ztráta humoru nebo přemýšlení v duchu hesla „všechno nebo nic“.

- Zpomalte. Dejte si pauzu. Zhluboka dýchejte nebo vyrazte na procházku. Zpomalení vašich fyzických i emocionálních reakcí je přímou cestou k nedefenzivnímu postoji.

- Oprostěte se od svých běžných reakcí, o kterých zjistíte, že jsou příliš defenzivní. Namísto sarkastických poznámek se například zkuste chvíli odmlčet a poslouchat.

- Vyvarujte se pesimistických myšlenek. Zastavte se, když sami k sobě začnete mluvit příliš negativně a obraťte na pozitivní stranu. Nikoli „tohle nezvládnu“, ale „nějak to udělám“.

- Začněte znovu. Když se začnete chovat příliš defenzivně, uvědomte si hrozící nebezpečí a začněte znovu. Dejte si druhou šanci, abyste mohli směřovat k přátelštější budoucnosti.

-kk-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How