Nejistá ekonomika prověří manažery lidských zdrojů

Spolu s tím, jak organizace překonávají ekonomické problémy, budou manažeři lidských zdrojů „otestováni" hned v několika směrech. Vysvětluje to mezinárodně uznávaný odborník na podnikový management Ram Charan. Jejich schopnost rozhodování bude dle jeho názoru posuzována podle toho, jak dokáží řešit propouštění, změny v platech a benefitech a také řízení talentů.

V případě propouštění bude manažer lidských zdrojů hodnocen podle toho, jak dobře, rychle a humánně celý proces proběhne. Při rozhodování o tom, kolik zaměstnanců a kteří konkrétní budou propuštěni, je třeba jasně vědět, proč je daná úspora důležitá. Měli by zachovat zaměstnance v oblastech, které generují - a budou generovat - peníze.

Další úkolem dnešních lidských zdrojů je podle Charana vytvářet menší, jednodušší organizace. Pod drobnohledem se ocitne jejich integrita a důvěryhodnost. Je proto nezbytné nikoho nefavorizovat a ukázat respekt všem. S tím souvisí i budování kultury otevřené a nepřetržité komunikace.

S propouštěnými zaměstnanci je třeba zacházet důstojně. Každý zaměstnanec by měl znát důvody, které mu osobně vysvětlí zaměstnavatel. Ve stejnou dobu by však zaměstnavatelé měli dbát na to, aby si dokázali udržet znalosti a dovednosti nejvýkonnějších zaměstnanců, kteří musejí odejít. Mohou je najmout jako smluvní partnery nebo přeložit na jiná pracovní místa.

- Komunikujte efektivně a často. Udržujte informovanost zaměstnanců o tom, jak externí faktory ovlivňují jejich pracovní místa. Chystáte-li se snížit jejich platy nebo benefity, vysvětlete jim důvody.

- Budujte partnerství s obchodními vůdci. Měli byste porozumět tomu, proč je propouštění potřebné a pomáhat s určováním toho, jaká pracovní místa zrušit.

- Snižujte svůj vlastní rozpočet. Ukážete tak své vůdcovství a pomůžete vymezit priority pro menší organizace.

- Identifikujte příčiny problémů s morálkou. Mluvte se zaměstnanci a zajímejte se, co je připravuje o morálku. Příčinou může být řada věcí - konkrétní nadřízený, nedostatek informací, nedůvěra managementu atd.

-kk-

Zdroj: BLR.com - americký portál věnovaný rozvoji lidských zdrojů, bezpečnosti práce a odměňování
Zobrazit přehled článků ze zdroje BLR.com